Ap, Høyre og FrP er jevnstore, og alle tre har en oppslutning på oppunder 20 prosent i Opinions partimåling for juni.

Målingen er gjort av Opinion for FriFagbevegelse og Dagsavisen. Ap får en oppslutning på 19,9 prosent, opp 2,6 prosentpoeng siden forrige måling. FrP havner på 19,3, opp 1,5 prosentpoeng.

Men den store endringen skjer hos Høyre, som faller med hele 8,2 prosentpoeng, til 19,8 prosent. Det er den eneste endringen på målingen som er statistisk signifikant, altså utenfor feilmarginen.

– Situasjonen i norsk politikk har endret seg sammenlignet med for ett år siden. Ap’s oppslutning er stabil, men Høyre er ikke lenger det dominerende partiet på borgerlig side. Partiet har falt på mange målinger, inkludert denne, samtidig med at FrP har mobilisert, sier valgforsker Johannes Bergh.

Opinion-rådgiver Maria Rosness forklarer at Høyre ble målt høyt sammenlignet med andre målingsbyråer i mai, og at dersom man ser på endringen fra april til juni, er egentlig ikke Høyres nedgang så stor.

– Det er feilmarginer i alle målinger, og noen ganger kan oppslutningen for et enkelt parti avvike fra trenden, sier hun.

Mandatberegningen viser at FrP og Høyre er avhengig av Venstre for å få flertall på Stortinget. De tre partiene har til sammen 85 mandater, mot venstresidens 82.

De øvrige partier fikk følgende oppslutning i målingen, som ble gjennomført ved hjelp av 1000 telefonintervjuer mellom 4. og 10. juni (endring fra forrige måling i parentes):

SV: 10,8 (+1,1), Sp: 7,2 (+1,3), Venstre: 6,5 (+0,7), Rødt: 5,1 (+0,4), MDG: 3,6 (+0,1), KrF: 3,3 (+1), Andre partier: 4,5 (+1,5).

Oppslutningen om de ulike partiene må tolkes ut fra undersøkelsens feilmarginer, som varierer mellom 1,4 og 3,1 prosent, og er størst for de store partiene.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.