Ytre venstrepartier gjorde det godt ved EU-valget og deres suksess har druknet i frykten for «ytre høyre». Men også venstresiden skjuler stor variasjon. NTB klassifiserer Sahra Wagenknechts nye parti som ytre venstre, hvilket er misvisende.

– Ytre venstre er valgets oversette vinner, sier Elise Tingvoll fra det norske konsulent- og analyseselskapet Tingvoll i Brussel.

Gruppen på ytterste venstre fløy i EU-parlamentet, The Left, holdt mer eller mindre stand og gikk fra 37 til 36 mandater.

Bare det at man bruker uttrykket «ytre venstre» skaper en viss balanse. Men begrepene er villedende for begge fløyer av den enkle grunn at høyre-venstre-aksen, som går helt tilbake til den franske revolusjon, ikke passer lenger.

Nå er det eliten mot folket som eliten kaller populister, et negativt begrep.

Nykommere har appell.

Særlig i Irland gjorde venstresiden det skarpt og tok halvparten av landets 14 representanter til EU-parlamentet. Det temmelig ferske partiet Uavhengige venstre (Neamhspléach), som ble dannet i 2019, fikk flest stemmer med hele 23,5 prosent.

Sahra Wagenknechts parti fikk seks repressentanter, men det blir feil å plassere hennes parti på venstresiden. Wagenknecht er motstander av krigen i Ukraina. Da Zelenskyj talte til Forbundsdagen nylig var det ikke bare AfD, men også Wagenknechts parti som var fraværende. Mediene liker ikke å erkjenne at motsetningene nå går på tvers av vante skillelinjer. Det kan være fordi krigen er langt mer upopulær enn det som kommer frem i mediene.

Det samme gjelder det grønne skiftet som blodtapper økonomien både til skattebetalerne og det offentlige.

Europeere kommer ikke til å finne seg i økte avgifter og ufremkommelige byer. Det er bekvemt å kalle motstanden for ytre høyre for å kompromittere den, men det gjelder også Wagenknecht og mediene liker ikke å erkjenne hvor dyp motstanden stikker.

Det grønne skiftet betyr utarming av arbeiderklassen og det skal bli vanskelig for venstresiden å gå i spissen for grønt skifte og ofre befolkningens levestandard for å «redde jorden». Som Meloni sier: En ørken er fortsatt en ørken selv om den er grønn.

NTB grupper Radikale Venstre og Enhedslisten sammen, men mer interessant er at Socialistisk Folkeparti ble større enn Socialdemokratiet.

Det er krise for sosialdemokratiske partier i både Norge, Danmark og Tyskland. De svenske kameratene har en stor muslimsk blokk å flyte på, selv om mediene unnlater å påpeke det.

I Finland er resultatet oppsiktsvekkende:

I Finland fikk Vänsterförbundet hele 17,3 prosent av stemmene, skyhøyt over resultatet i fjorårets riksdagsvalg, da partiet så vidt krøp over 7 prosent. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.