Jens Stoltenberg kommer med en advarsel til Russland og Kina som også kan oppfattes som en trussel: -Våre atomvåpen er klare.

– Natos atomarsenal er vårt ytterste avskrekkelsesmiddel, sa Nato-sjefen på sin pressekonferanse i forkant av ministermøte. Han sier uttalelsen skal ses i lys av den tiltakende atomtrusselen fra Russland og Kina.

– De siste årene og månedene har vi sett en farlig atomretorikk fra Russlands side. De har opplyst at de har plassert ut atomvåpen i Belarus, og de har gjennomført øvelser, sier Stoltenberg.

Han fastslår at også Kina ruster opp sitt kjernefysiske arsenal. Ifølge Nato-sjefen støtter Kina også indirekte Russland og dermed president Vladimir Purins krig i Ukraina.

– Vi står også overfor en atomtrussel fra Kina. De har interkontinentale raketter, som kan nå Nato-territorium. Derfor skal vi kommunisere klart at vårt atomarsenal er klart, sier Nato-sjefen.

Ingen er i tvil om at Nato har evne til å svare på en atomtrussel. Ved å gjøre det så eksplisitt som Stoltenberg her gjør kan det vekke en mistanke om at Nato har fingeren på avtrekkeren. Det kan bidra til å øke spenningsnivået.

Hittil har det vært Moskva som har raslet med atomtrusselen. Nå gjør Natos generalsekretær det samme.

Samtidig sier han at det ikke er nytt at alliansen informerer om atomvåpen.

– USA har atomvåpen utplassert i Europa. Det er vi åpne om. Vi er også åpne om at medlemsland har fly som kan utstyres med atomvåpen. Denne delingen av atomvåpen har vært på plass i flere tiår. Det er ikke nytt.

Nato-sjefen understreker også at Nato er en forsvarsallianse og dermed ikke har noe ønske om å føre krig.

– Natos mål er ikke å føre krig, men å forhindre krig ved å være i stand til å avskrekke, lyder det fra Stoltenberg.

Det er høyst uvanlig at Natos generalsekretær ordlegger seg på denne måten. Her minner Stoltenberg om at Nato har fly som kan utstyres med atomvåpen. Ukraina har nå flere ganger tatt ut radaranlegg inne i Russland. Det kan øke nervøsiteten på russisk side for at de i tide ikke vil oppdage fiendtlige fly.

Tyskland og USA har nettopp tillatt Ukraina å bruke vestlige våpen dypt inne i Russland. Stoltenbergs uttalelser vil garantert bli sett på denne bakgrunn og få russerne til å lure på hva som foregår.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.