Mange rundt om i verden følger nøye med på den omstridte omkampen mellom USAs president Joe Biden og tidligere president Donald Trump, skriver Pew Research Center. En ny undersøkelse fra Pew viser at Biden får mer støtte internasjonalt enn sin rival. Pew spurte 40 566 personer i 34 land fra 5. januar til 21. mai 2024.

I de 34 nasjonene som deltok i undersøkelsen, har i gjennomsnitt 43 prosent tillit til at Biden vil gjøre det rette i verdenspolitikken, mens bare 28 prosent har tillit til Trump. Gapet er ganske stort i mange land, særlig i Europa, skriver Pew. I Tyskland, Nederland, Polen og Sverige ligger Bidens tillit minst 40 prosentpoeng høyere enn Trumps.

Det finnes imidlertid unntak. I åtte av landene Pew har undersøkt er det ingen signifikant forskjell, mens folk i Ungarn og Tunisia gir Trump mer positive vurderinger enn Biden, selv om ingen av lederne får spesielt høye karakterer der.

Undersøkelsen ble gjennomført før Trump ble dømt i en straffesak i New York, skriver Pew.

Til sammenligning viser den siste meningsmålingen i USA at bare 36 prosent av amerikanere har tillit til president Biden.

I vårt naboland Sverige, er bare 14 prosent positive til Trump. Norge var ikke med i undersøkelsen.


Undersøkelsen inneholdt en rekke spørsmål om hvordan Biden håndterer viktige internasjonale saker. Når det gjelder klimaendringer og globale økonomiske problemer, er folkets syn på Bidens håndtering av krisene delt på midten.

I de 34 landene som deltok i undersøkelsen, er det i gjennomsnitt rundt fire av ti som er positive til Bidens håndtering av Kina og krigen mellom Russland og Ukraina (39 % hver).

Presidenten får mest negativ kritikk for sin håndtering av Israel-Hamas-krigen. Gjennomsnittlig er bare 31 prosent positive til måten han håndterer konflikten på, mens 57 prosent er negative.

Undersøkelsen ble gjennomført før Biden kunngjorde et forslag om å få slutt på konflikten, skriver Pew. Seks av ti israelere misliker Bidens håndtering av krigen, inkludert 53 prosent av jødiske israelere og 86 prosent av arabiske israelere.

Blant de muslimske landene i undersøkelsen er det også et stort flertall i Malaysia, Tunisia og Tyrkia som misliker Bidens håndtering av krigen mellom Israel og Hamas. I Bangladesh er det delte meninger om dette spørsmålet.

Den nye undersøkelsen viser at holdningene til USA generelt sett er positive, skriver Pew. En median på 54 prosent av nasjonene i undersøkelsen har et positivt syn på USA, mens 31 prosent er negative.

De spurte respondentene om det amerikanske demokratiet er et godt eksempel til etterfølgelse for andre land, om det var et godt eksempel før, men ikke har vært det de siste årene, eller om det aldri har vært et godt eksempel.

Gjennomsnittlig fire av ti mennesker i 34 land mener at USA pleide å være et godt eksempel på demokrati. Den dominerende oppfatningen i de fleste land er at USA pleide å være et godt eksempel, men at det ikke har vært det i de siste årene.


Minst halvparten av de spurte i de fleste landene i undersøkelsen har et positivt syn på USA. Polakkene er de mest positive, med 86 prosent. Av de europeiske landene i undersøkelsen er også Italia, Ungarn og Storbritannia mest positive. I resten av Europa er imidlertid holdningene svært delte.

Holdningene til USA er stort sett positive i landene i Asia og Stillehavsregionen, særlig i Japan, Filippinene, Sør-Korea og Thailand. De fleste australiere og malaysiere gir imidlertid USA dårlige karakterer.

I Midtøsten og Nord-Afrika har et flertall på 77 prosent av israelerne et positivt syn på USA, selv om dette er en nedgang fra 87 prosent i fjor. Et stort flertall i Tunisia og Tyrkia har en negativ oppfatning.

USA får stort sett positive vurderinger i de afrikanske landene sør for Sahara og i Latin-Amerika. To tredjedeler eller flere ser positivt på USA i Colombia, Ghana, Kenya, Nigeria og Peru.

Pew Research Center har undersøkt vesteuropeiske lands holdninger til amerikanske presidenter i over to tiår, og har funnet betydelige endringer gjennom årene. Data fra fire land som de har undersøkt jevnlig – Frankrike, Tyskland, Spania og Storbritannia – viser store forskjeller i synet på de siste presidentene.

George W. Bush fikk lave og synkende vurderinger i løpet av sin tid i Det hvite hus, mens Barack Obama stort sett fikk høye karakterer. Holdningene til Donald Trump var overveldende negative gjennom hele hans presidentperiode. Holdningene til Biden har vært mer positive enn hans forgjenger, men han har fått dårligere skussmål i disse fire landene i løpet av sin tid som president.

Det er ni land i årets undersøkelse der seks av ti eller flere uttrykker tillit til Biden, skriver Pew. Fire av landene ligger i Europa (Tyskland, Nederland, Polen og Sverige), to ligger i Asia-Stillehavsregionen (Filippinene og Thailand), og tre ligger i Afrika sør for Sahara (Ghana, Kenya og Nigeria).

Biden får lavest oppslutning i Tyrkia og Tunisia, der bare rundt én av ti uttrykker tillit til ham.

De to landene der minst seks av ti voksne har tillit til Trump, er Nigeria og Filippinene. I likhet med Biden får Trump en av sine laveste rangeringer i Tyrkia, der bare 10 % ser positivt på ham.

Tilliten til Trump har økt noe i noen få europeiske land siden Pew sist spurte om ham i 2020, selv om han fortsatt har ganske lav oppslutning i Europa.

I tillegg til å undersøke tilliten til Biden og Trump, spurte Pew også om tilliten til Frankrikes president Emmanuel Macron, Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping.

Totalt sett får Macron de mest positive vurderingene på tvers av landene i undersøkelsen, tett fulgt av Biden. Den franske presidenten får høyere karakterer enn sin amerikanske kollega i mange av de europeiske landene som er med i undersøkelsen. Både Xi og Putin får stort sett dårlige karakterer i alle landene i undersøkelsen,skriver Pew.

Det gjør også Trump, kan vi legge til. Han får dårligere oppslutning enn Xi, og er ikke langt fra Putin bunnmåling.

Menn har større tillit til Trump enn kvinner i mange av landene i undersøkelsen,skriver Pew. Den største forskjellen er i Storbritannia, der menn er omtrent dobbelt så tilbøyelige som kvinner til å stole på den tidligere amerikanske presidenten. I mange av landene i undersøkelsen er det mindre sannsynlig at kvinner enn menn svarer på dette spørsmålet i det hele tatt.

Globally, Biden Gets Higher Ratings Than Trump | Pew Research Center

Kjøp «Europas underlige død» her.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.