Kripos har tidligere advart om at flere av de svært brutale kriminelle gjengene som herjer i Sveriges dødelige gjengkriger også er operative i nesten alle politidistrikter i Norge. Nå slår norsk politi alarm om at svenske kriminelle nettverk er den største kriminalitetstrusselen i Troms og deler av Nord-Norge. Dette melder blant annet NRK og VG.

«Vi vurderer de svenske kriminelle nettverkene som den største kriminalitetstrusselen i Troms politidistrikt». Det sa Yngve Myrvoll, politiinspektør i Troms politidistrikt, på en pressekonferanse i Tromsø.

Gjennom en omfattende etterforskning ble åtte personer pågrepet av politiet. Der ble det gjort beslag av narkotika, kontakter og skytevåpen. Norsk politi opplyser at de gjennom etterforskningen ser at relasjonen til kriminelle nettverk i Sverige går flere år tilbake i tid.

Myrvoll sier de har kompetanse i distriktet til å etterforske disse sakene, men at det er ressurskrevende. «Vi er bekymret for utviklingen, og trusselen vi ser fra internasjonale kriminelle nettverk er økende. Både lokalt, men også nasjonalt», sier han, og legger til:

«Vi må jobbe sammen med det øvrige samfunnet gjennom en helhetlig og forebyggende tilnærming, der kommuner, offentlige etater, næringsliv og folk er nødt til å ta ansvar. Politiet klarer ikke å bekjempe organisert kriminalitet alene».

Gjengkriminalitet: Det er «naivt å tro» at Norge ikke kan bli som Sverige

Forfatter: Det er «uunngåelig» at kriminelle fra Sverige bygger seg opp i Norge

Leder av Justiskomiteen i Stortinget, Helge André Njåstad fra Fremskrittspartiet (FrP), mener at alarmen nå må gå hos regjeringen. Selv mener han den negative utviklingen nå går raskere enn noen gang.

«Norge er blitt et farligere land for lovlydige borgere og et tryggere land for kriminelle, med Støre-regjeringen», sier Njåstad.

Støre om barneran: «Dårlig integrering og dårlige oppvekstvilkår spiller inn»

Justisministeren er rystet etter ungdomsran: – Helt uakseptabelt

Njåstad mener at Norge nå fremstår som et mer attraktivt land å bedrive kriminalitet i, siden risikoen for å bli tatt er lav.

«Justisminister Mehl har ingen konkrete tiltak å komme med, ei heller noen idé om hvordan å snu utviklingen på grenseoverskridende kriminalitet. Det gjør at Norge hele tiden er på defensiven og agerer reaktivt, mens de kriminelle får lov å være på offensiven slik at de stadig får infiltrere mer av vårt samfunn», uttaler Helge André Njåstad.

Senterpartiets Sandra Borch, som selv kommer fra Troms, sier til NRK at hun er «alvorlig bekymret» over utviklingen av kriminalitet. Hun mener det er viktig å jobbe sammen for å «knuse disse miljøene».

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.