Samme dag som russiske marinefartøyer har ankommet Cuba erklærer Nato-sjef Jens Stoltenberg at Nato har atomvåpnene klare.

Man får en følelse av at en ny Cuba-krise er i ferd med å bygge seg opp.

De russiske marinefartøyene skal oppholde seg rundt Cuba fram til 17. juni, hvor de ifølge cubanske myndigheter skal delta i militærøvelser.

To av fartøyene, en fregatt og en atomdrevet ubåt, gjennomførte en øvelse i Atlanterhavet tirsdag på vei til Karibia.

At russiske styrker skal oppholde seg såpass nært USA, betegnes som uvanlig. Kilder i det amerikanske forsvaret mener besøket er et forsøk på en maktdemonstrasjon i lys av Ukraina-krigen og vestlige lands støtte til Ukraina.

Minst ett av fartøyene er utstyrt med såkalte hypersoniske missiler som beveger seg mye raskere enn lydens hastighet. President Vladimir Putin hevder disse kan trenge gjennom alle rakettforsvar som finnes i dag.

Regjeringen på Cuba har understreket at det russiske besøket ikke utgjør noen trussel og at fartøyene ikke har atomvåpen om bord.

Som Document nettop skrev, så rasler Nato-sjef Jens Stoltenberg med atomsablene. Dette virker som et skremmende utspill fra en Nato-sjef som tidligere har uttalt at våpen er veien til fred.

Hittil har det vært Moskva som har raslet med atomtrusselen. Nå gjør Natos generalsekretær det samme.

Stoltenberg: -Våre atomvåpen er klare

Cuba-krisen i 1962 førte verden nærmere en atomkrig enn noen sinne. Mange militære eksperter mener nå at vi nærmer oss en like truende situasjon.

Andre sverger til en overbevisning om at russerne aldri vil våge å havne i en konfrontasjon med Nato. Men hvis de tar feil, så er konsekvensene så utenkelige at man bør ta absolutt alle mulige forhåndsregler.

Med folk som Macron, som argumenterer for å sende Nato-soldater inn i Ukraina, så er loddet nesten kastet.

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.