Document skrev den 11. juni om en mindreårig gutt som truet flere personer med kniv i Blektjernveien i Drammen.

Politiet valgte å pågripe gutten, da han «var kjent for politiet fra før».

Det viser seg nå at gutten er somalisk statsborger, og på tross av sin unge alder, allerede har opparbeidet seg et langt og vondt rulleblad i Norge.

Det er under et halvt år siden 16-åringen sist var i tingretten. Han har begått ikke mindre enn elleve straffbare forhold på tre måneder, ifølge Drammens Tidende.

Forsvareren til den siktede somaliske gutten tror den mentale helsen hans kan ha vært en utløsende faktor.

14 uker skulle det ta fra 16-åringen ble dømt for ran av en ungdom, vold mot en annen person og vold mot politiet, til han ble varetektsfengslet igjen.

Politiet mener gutten med somalisk statsborgerskap mandag truet flere med en brødkniv. Selv nekter han straffskyld for dette.

Alvorligheten i knivepisoden, kombinert med tidligere hendelser, gjør at politiet «ikke så noe annen utvei» enn å fremstille ham for varetektsfengsling.

Høyre vil straffe og utvise foreldre som sender barn på koranskole i hjemlandet

Under fengslingsmøtet måtte en tolk være til stede, da somalieren ikke kan snakke norsk.

– Han har store, store problemer. Jeg tror det er en nær sannsynlighet for helseproblemene og symptomene han har, gjør at han ender opp i vanskeligheter, sier forsvarer Knut Halvard Austad.

Selv om barn ikke skal fengsles med mindre det er absolutt nødvendig, konkluderte tingrettsdommeren med at det i dette tilfellet var uunngåelig.

«Det gjør seg gjeldende sterke allmennpreventive hensyn ved slik kriminalitet som samfunnet har et stekt behov for vern mot. Retten viser også til at siktede forholdsvis nylig ble idømt betinget straff, men ikke har lykkes med å avstå fra ny kriminalitet» heter det i kjennelsen.

I tillegg til de elleve forholdene han er siktet for, mener retten det er sannsynlig at han også har begått fire andre lovbrudd de siste to ukene.

Dommeren kom fram til at 16-åringen må være en uke i varetekt på en ungdomsenhet.

I desember sto han som 15-åring tiltalt for flere alvorlige hendelser. I februar i år ble han dømt til ungdomsoppfølging i ni måneder.

Oppfølgingen i regi av konfliktrådet skulle bestå av blant annet hjelp til å fungere på skolen samt til følelsesregulering og sinnemestring, slutte med rus og få bedre relasjoner.

Det hjalp tydeligvis ingenting, og det gjenstår å se hva retten vil komme frem til denne gangen.

Document vil følge saken videre.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.