Lederen for partiet Republikanerne i Frankrike, Eric Ciotti, åpner for samarbeid med Marine Le Pen. Hun jubler, men flere av Ciottis partifeller raser.

Dette melder NTB-Reuters-AFP, som konsekvent omtaler Le Pens parti Rassemblement National som «ytre høyre».

Hvis man ønsker å stanse masseinnvandring og redusere flommen av skattemidler inn i et mislykket «grønt skifte», så er man per definisjon av systemmediene enten ytre høyre eller «høyreekstrem».

Men Ciotti tror velgerne hans vil støtte ham.

– Vi sier de samme tingene, så la oss slutte å dikte opp innbilte motsetninger, sa Ciotti i et TV-intervju tirsdag.

– Det store flertallet av velgerne våre ønsker dette. De sier til oss: Gjør en avtale.

Risikerer splittelse

Le Pen roser Ciotti for det hun kaller et modig valg, og håper et betydelig antall republikanere vil følge lederens nye linje.

Men flere sentrale republikanere sier kontant nei til noen form for samarbeid.

Republikanernes leder i Nasjonalforsamlingen, Olivier Marleix, mener Ciotti må trekke seg.

Partifellen Philippe Gosselin varsler at både han og andre medlemmer nå vil forlate partiet og i stedet danne en ny gruppering.

– For meg er det utenkelig med så mye som en antydning til avtale, eller en antydning til allianse, selv lokalt eller mellom personer, sier Gosselin.

– Minner om Nazi-avtale

Macrons parti Renaissance (RE) har selvsagt fordømt Ciottis utspill. Innenriksminister Gérald Darmanin sammenligner utspillet med München-avtalen som Frankrike og Storbritannia inngikk med Nazi-Tyskland i 1938.

Det var etter denne avtalen ble inngått britenes statsminister Neville Chamberlain kom med de famøse ordene, mens han viftet på et papirark: – Peace in Our Time.

Republikanerne ble stiftet av tidligere president Nicolas Sarkozy i 2015, og har røtter tilbake til Charles de Gaulles parti etter andre verdenskrig.

Republikanerne har forfalt til en skygge av sitt gamle selv, og det er vanskelig å se så mange konservative verdier i dagens parti.

«Gambling»

President Emmanuel Macron har erklært nyvalg Frankrike 30. juni, med en høyst sannsynlig andre valgrunde 7. juli. The Telegraph beskriver dette som en ren gambling., hvor Macron forsøker å sette en felle for Le Pen.

Men EU-valget viser klart og tydelig at den franske befolkningen har mistet troen på prosjektet til Macron og hans parti Renaissance (RE), som fikk kun halvparten av stemmene til Le Pens parti.

Macron advarer også om at «det ekstreme høyre står ved maktens porter» og at svært mye derfor står på spill i sommerens valg.

Hvem som egentlig står bak ekstrem politikk avhenger dog på øyet som ser.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.