Pilene peker oppover i Rogaland. Igjen er det olje- og gassnæringen som redder regionen. Dette viser konjunkturbarometeret til Sparebank 1 SR-Bank.
Optimismen er stigende i bedriftene, som etter noen tunge år har gjenskapt troen på en bedre fremtid, skriver Stavanger Aftenblad på lederplass.
Framgangen merkes i alle bransjer, og selv bygg- og anleggsbransjen opplever færre katastrofer i regionen enn ellers i landet. Sjeføkonom Kyrre Knudsen i SR-bank tror bransjen har nådd bunnpunktet.
Bjørn Sivertsen, direktør for renter og valuta i SR-Bank Markets, spår rentenedgang i november, og forventer at den norske krona vil styrke seg. Hvis dette skjer, er det gode nyheter for både husholdninger og næringslivet, som har slitt i motbakke siden pandemien førte til full nedstengning.
Så fulgte myndighetene opp med å kjøre strømprisene til himmels ved å koble oss til de europeiske strømmarkedene.
Men nå forventer økonomene høy jobbvekst i Rogaland.
– Ut fra tallene i barometeret kombinert med prosentandelen som jobber i Sør-Norge, har jeg beregnet hvor mange som skal ansettes i høst. Da blir trolig den relative jobbveksten høyest i Rogaland – med snaut 6000 ansettelser, sier sjeføkonom Kyrre Knudsen.
Motoren er olje- og gassnæringen, selve livslinjen for regionens økonomi.
Endelige tall for 2023 viste tidligere i år samlede investeringer innenfor olje og gass, industri, bergverksdrift og kraftforsyning på 290,3 milliarder kroner, opp 22 prosent fra året før.
Investeringer i feltutbygging har en oppgang på 52 prosent i 2023 sammenliknet med 2022, ifølge SSB. Bruttoledigheten er på 2,2 prosent av arbeidsstyrken. Boligprisene i området har opplevd en sterk vekst.
61 prosent av bedriftene i Rogaland sier at de vil ansette nye medarbeidere i løpet av det neste året.
Det er liten tvil om hva som redder Rogaland, konkluderer Aftenbladets lederskribent.
Men igjen er det olje- og gassnæringen som redder oss. Og igjen er dette en tankevekker om at denne regionen fremdeles er svært oljeavhengig.
Det er ikke bare Rogaland som holdes flytende av olje- og gassinntektene. Hele Fastlands-Norge ville gått med dundrende underskudd uten overføringer fra Oljefondet.
Norge er og blir en oljenasjon, og det er ingen grunn til å skamme seg over å produsere en vare verden sårt trenger. Det er neppe «Blått Kvantesprang» som vil redde norsk økonomi.
Les også:
«Blått Kvantesprang», nok et gigantisk klimaprosjekt er lansert