Den 25 år gamle afghaneren Sulaiman A.s brutale knivangrep på den tyske politimannen Rouven L. under et islamkritisk arrangement i Mannheim fredag, som endte med at denne døde av skadene, har rystet tysk offentlighet.
25-åringen hadde fått avslag på asylsøknaden i 2014, men fikk likevel opphold i Tyskland ni år senere.
Etter angrepet har historikeren Andreas Rödder fremholdt at jo mer synlige problemene relatert til innvandringen blir, desto sterke blir oppslutningen om partier som lover en løsning på den saken. – Jeg tviler på at de sentrumsorienterte partiene har forstått hva som er i gjære her, sier Rödder.
En som vil unngå politiske konsekvenser av politidrapet i Mannheim, er Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock (De grønne), som advarer mot å bruke drapet som påskudd til en debatt om strengere migrasjonspolitikk. Noe slikt ville være «fullstendig kontraproduktivt» og splitte samfunnet, hevdet hun mandag under et debattmøte i regi av avisen Rheinische Post i Düsseldorf mandag kveld.
RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND), et mediekonglomerat av mer enn 60 aviser der det sosialdemokratiske partiet (SPD) er den største eieren, skriver:
«Hvis målet til ekstremister – enten det er høyreekstremister eller islamister – er å splitte frie samfunn, må svaret være at vi som samfunn svarer på dette i fellesskap», advarte Baerbock. Splittende diskusjoner er etter hennes mening ikke på sin plass.
Den tyske statsrådens formaning ledsages av en programerklæring:
«Jeg ble selvfølgelig dypt berørt av dette», sa ministeren om den blodige handlingen i Mannheim. Hele samfunnet må nå gjøre det klart at det ikke aksepterer «at vårt demokrati ødelegges med hat og hets, med vold, med drapsforsett».
Jens Spahn advarer på sin side mot et bestemt islam:
CDUs nestleder Jens Spahn skrev på X, uten direkte henvisning til lovbruddet og gjerningsmannen: «Et islam som ikke deler våre verdier og avviser vårt liberale samfunn, hører ikke hjemme i Tyskland.»
Tysklands tidligere innenriksminister Horst Seehofer (CSU) var mer kategorisk i 2018, da han fastslo at «islam hører ikke hjemme i Tyskland». Statsråden fikk raskt korreks av daværende regjeringssjef Angela Merkel, men fikk støtte av 76 prosent av de spurte i en meningsmåling.
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.