Afrosvensker anklager Socialdemokraterna i Sörmland for diskriminering. Dette melder SVT.
Flere sosialdemokrater i Sörmland med afrikanske røtter mener at de holdes utenfor viktige posisjoner, og hevder at det hersker en hvithetsnorm i partiet. Men S-formannen i fylket, Fredrik Olovsson, deler ikke denne oppfatningen.
Partimedlemmet Daniel Danon i Flen føler seg diskriminert som svart når han ikke får en posisjon med reell innflytelse. «Vi fra Afrika er bare gode til å banke på dører og drive valgkamp, men når det gjelder å fordele oppgavene, bør vi ikke være der», sier han til SVT.
Sverige: Kriminelle gjenger rekrutterer barn på fotballbaner
Regionråd Gisma Mou Mou i Eskilstuna skrev i vår en resolusjon til partiets distriktskongress der hun krevde at partiet skulle jobbe hardere mot diskriminering innad i organisasjonen.
«Socialdemokraterna er et parti som jobber med denne typen spørsmål, det er en del av vårt verdigrunnlag. Men vi må også gjennomføre det», sier hun.
Det finnes også eksempler på personer med afrikansk bakgrunn i Sörmland som har forlatt partiet. Eskilstuna-politikeren Abdirisak Hussein meldte seg ut i 2017. Han sa til Eskilstuna-Kuriren at han aldri følte seg som en del av gjengen:
«Partiet vil ha stemmer fra somaliere, men ønsker ikke å gi oss en reell posisjon for å kunne påvirke».
En annen avhopper med god innsikt i partiet, som ønsker å være anonym, mener at det finnes uskrevne regler for hvem som får de viktigste jobbene.
«Det finnes en hvithetsnorm som gjelder på en eller annen måte. Alle store stillinger skal gå til svensker, hvite svensker».
Fornedringsvolden fortsetter i Sverige, men rasisme er det største problemet
Fredrik Olovsson tar avstand fra begrepet hvithetsnorm. «Vi har ingen klassifisering av folks hudfarge i partiet vårt».
Han understreker at partiet hele tida jobber med å rekruttere folk med ulik bakgrunn og utdanne medlemmer til politiske verv.
«Det er ekstremt konkurransepreget, og man må ha medlemmenes tillit for å få disse vervene. Selv om vi har ambisjoner om å ha blandede grupper på mange ulike måter, blir det noen ganger et valg mellom to enkeltpersoner».
Olovsson sier til SVT at de svenske sosialdemokratene har flere personer med utenlandsk bakgrunn i regionstyrer og råd enn andre partier, og at dette ikke handler om diskriminering av personer med afrikansk opprinnelse.
«Jeg vet at det finnes personer med den bakgrunnen som har takket nei til viktige verv i Sörmland. Og det er klart at det gjør det vanskeligere».
Les også eldre sak:
Konservativ journalist: «De helliges leir» er blitt realisert, 50 år seinere
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok her.