Norge og andre vestlige land kan tydeligere ta avstand fra koranbrenning. Det mener Øystein Lyngroth, Norges eneste ambassadør for trosfrihet.
Øystein Lyngroth forstår at muslimer blir krenket når noen karikerer profeten Muhammed eller brenner Koranen, skriver Vårt Land.
Nå ønsker en del muslimske land at flere vestlige land skal ta tilbake blasfemilover som har eksistert tidligere, forteller Lyngroth.
Danmark var først ute med den såkalte «koranloven» av desember 2023, som forbyr brenning av religiøse skrifter.
– Selv om koranbrenning ikke er forbudt i Norge er det noe norske myndigheter tar avstand fra, sier ambassadøren for trosfrihet.
Øystein Lyngroth er såkalt spesialrepresentant for tros- og livssynsfrihet i Utenriksdepartementet, men i det diplomatiske miljøet omtales han som ambassadør.
Dagen etter at Norge har anerkjent Palestina som egen stat går fem representanter fra palestinske myndigheter inn døra til Utenriksdepartementet og tar Øystein Lyngroth i hånda.
– For å si det sånn: Jeg gjenkjenner religiøse følelser. Det hjelper meg litt i å gjennomføre jobben, for jeg forstår hva religiøse snakker om. Når for eksempel muslimer snakker om blasfemi og koranbrenning, så kan jeg kjenne igjen litt av den følelsen vi opplevde på 70-80-tallet i Norge, hvor prester ble latterliggjort på TV, og Bibelen ble utsatt for vitser. Du kjenner det i følelsesregisteret, på en måte, sier Lyngroth.
Da Norge opprettet stillingen i 2012, var Norge en av de første landene i verden som hadde noe slikt. Nå er det 16 slike spesialrepresentanter i verden, hovedsakelig i vestlige land, ifølge Lyngroth:
– Det er økende interesse internasjonalt for det som kalles religionsdiplomati, avslutter Lyngroth.