En tidligere gjengtopp advarer om «krise» med ungdomskriminalitet i Oslo. Dette melder NRK.
Mikael Niaz Ali (44) har et bekymret uttrykk i ansiktet. «Det er krise fordi vi mister stadig flere av barna våre ut i kriminalitet».
Mikael har sin egen historie om hvordan han kom inn i kriminalitet, med norsk mor og far fra Pakistan. Han følte seg utenfor.
Det begynte med butikktyverier. På starten av 2000-tallet var han en fryktet torpedo og sentral i den kriminelle gjengen Young Guns i Oslo. Han smuglet narkotika og var en del av en brutal gjengkrig, der folk ble skutt og drept. Han var selv delaktig i kidnappinger og tortur.
Men han la det kriminelle livet bak seg. I dag jobber han som konsulent og hjelper ungdommer som ønsker seg ut av kriminalitet.
Støre: Utviklingen med vold og kriminalitet i Oslo er «sterkt urovekkende»
Ap’s Tonje Brenna og Hadia Tajik hevder at de skal knuse gjengene
Ifølge Oslo-politiet økte antall anmeldelser av vold- og vinningskriminalitet blant barn og unge kraftig i 2023. Økningen var størst blant barn i alderen 10–14 år.
«Fattigdom er en viktig årsak, men ikke alene», hevder Mikael Niaz Ali overfor NRK.
Mange han snakker med har lignende forhistorier som han selv. «Gjenger og kriminelle miljøer tar de som samfunnet ellers ikke vil ha».
Men hvordan kan barn ned i 10-årsalderen komme inn i kriminalitet?
«De kan ha kriminelle søsken som de ser opp til og blir dratt med».
217 personer under 18 år ble i fjor registrert med fire eller flere anmeldelser for straffbare forhold. Det er 105 flere enn året før.
Mikael Niaz Ali er skremt over utviklingen. «Det må satses mer ressurser for å stoppe disse», sier han til NRK. Han har ingen tro på hardere straffer. «Vi må jobbe forebyggende».
Tallet på anmeldelser mot 10–17 åringer for bæring av kniv og andre våpen, ble nesten doblet i Oslo i fjor.
Den tidligere gjengtoppen tror de bevæpner seg fordi de er redde. En av ungdommene han snakket med «gikk med kniv fordi han var nervøs når han skulle følge lillesøsteren sin på trening».
«Det er en fryktkultur som er skremmende», påpeker han.
Niaz Ali mener det haster å ta tak i problemet før det er for seint.
Bydeler som Grønland og Tøyen i Oslo sliter med stadig grovere kriminalitet. «Det kan bli som Sverige her om fem år», frykter en lokal butikkeier som ønsker å være anonym.
Justisdepartementet mener det er svært bekymringsfullt at barn og unge mellom 10 og 17 år begår alvorlige lovbrudd.
«Barn og unges lovbrudd går ofte ut over andre barn og skaper utrygghet i nærmiljøet», sier senior kommunikasjonsrådgiver i Justisdepartementet, Merete Romestrand.
Tidligere denne måneden varslet politiet skjerpet innsats i utvalgte områder av Oslo i kampen mot kriminalitet.
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.