Tysklands regjering tiltrådte i 2021 med en programerklæring om å «beskytte klimaet», og en av regjeringens storslagne ambisjoner har vært å anspore folk til å erstatte oljefyringsanlegg med elektriske varmepumper hjemme.
Men disse omstridte planene lykkes dårlig for tiden:
Ifølge den tyske oppvarmingsbransjens interesseorganisasjon Bundesverband der Deutschen Heizungsindustrie (BDH) stupte salget av varmepumper i 1. kvartal av 2024 med hele 52 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Samtidig økte etterspørselen etter oljefyrer med 27 prosent, melder Münchner Merkur.
Varmepumpene er dyre både i innkjøp og drift, opplyser den tyske avisen:
Et stort problem for varmepumper for tiden er strømprisen, som har steget den siste tiden på grunn av høyere nettleie. Både innkjøpsprisen (en gjennomsnittlig varmepumpe koster over 9000 euro) og driftskostnadene er for tiden høyere enn for gassoppvarming.
Forbrukernes valg handler imidlertid ikke bare om økonomi, men også om forbrukernes selvstendighet. Oppvarming med olje og gass har man selv kontrollen over.
Sånn er det ikke nødvendigvis med varmepumpene, sier avdelingsleder Dietrich Schmidt ved Fraunhofer-instituttet for energiøkonomi og energisystemteknikk (IEE) i Kassel. I et intervju med Wirtschaftswoche forklarer Schmidt at faren for overbelastning av strømnettet tilsier at leverandøren må ha muligheten til å kutte strømforsyningen til varmepumpene ved behov.
Scenarioer som det i Oranienburg for noen uker siden, da for mange varmepumper førte til flaskehalser, kan unngås med smarte målere. Disse må overvåke strømflyten i nettet basert på forbruket og regulere den ned deretter.
«Leverandøren må selvsagt kunne gripe inn og ta kontroll», forklarer eksperten. De må for eksempel kunne slå av strømmen «på kort varsel» for å frigjøre kapasitet.
Schmidt forsøker å berolige publikum ved utsiktene til tapet av kontroll over egen varmepumpe:
Dette betyr ikke at «noen slår av strømmen, og så blir det kaldt eller mørkt i huset». Det handler bare om bruksområder som å slå på varmen eller lade en elbil over natten, der det ikke spiller noen rolle om enheten er i gang eller ikke i noen minutter.
Men den psykologiske effekten uteblir ikke: Hva om det en gang i fremtiden skulle bli behov for å slå av strømmen i lengre tidsrom?
Klimaminister Robert Habeck håper at nye subsidier av varmepumper som følge av en nylig lovendring vil snu situasjonen:
Habeck viser til det nye programmet for oppvarmingstilskudd, som ble lansert i slutten av februar. Fram til 30. april hadde 21 000 søkere fått tilsagn om tilskudd – et samlet støttebeløp på 300 millioner euro. Ifølge Habeck er tyskerne stadig mer positive til tilskuddet, «spesielt til varmepumper». Alle som kjøper et klimavennlig oppvarmingssystem, kan regne med «omfattende og forbedret finansiering».
Den tyske regjeringen presser for tiden på med Energiewende (energiomstillingen), og ønsker å lovfeste installasjon av «bærekraftige radiatorer» i tyske hjem, skriver Münchner Merkur.