Sveriges justisminister bekrefter at kriminelle grupper «infiltrerer politiet og samfunnet». Dette melder avisen Dagbladet.
Justisminister Gunnar Strömmer (M) hevder at Sverige nå er ferdig med å legge lokk på problemer knyttet til innvandring og kriminalitet. «Vi skulle handlet for 10-15 år siden», innrømmer han.
Advarsel fra Sverige: Kriminelle kan ta kontroll over fengslene
Strömmer har denne uka vært på besøk i Norge for å lære og utveksle erfaringer i kampen mot alvorlig kriminalitet.
Strömmer står på grensa mellom Sverige og Norge da Dagbladet møter ham. Der han tok et spadetak sammen med sin norske kollega, justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), for å markere at det bygges en felles svensk-norsk politistasjon på Magnormoen.
Strömmer snakker med alvorlig stemme når han beskriver konsekvensene grov kriminalitet har på det svenske samfunnet.
«Det spiller ingen rolle hvor vi flytter, Sverige er blitt de kriminelles hjem»
«De kriminelle nettverkene er veldig offensive. De søker å påvirke offentlige beslutninger, skaffe seg informasjon fra innsiden av myndigheten og på den måte infiltrere sivilsamfunnet. Rettsvesen, politi, domstoler og påtale, er også rammet».
Bare i 2023 var det 159 bombeangrep og 363 skytninger i Sverige. 53 av dem endte i drap.
Sinne blant svenske politifolk etter lekkasjer til kriminelle
Svenske myndigheter ga i fjor politiet utvidede muligheter for overvåkning av organiserte kriminelle miljøer. Det sidestilles nå med terror og spionasje, som vil si at politiet med domstolskontroll kan overvåke og ha kommunikasjonskontroll selv uten konkret mistanke om noe kriminelt.
Den organiserte kriminaliteten stikker dypt. Enkelte svenske kommuner er nesten tatt over av kriminelle, også innenfor politikken. Strömmer trekker fram blant annet Södertälje sør for Stockholm.
Södertälje: Fire personer pågrepet for brannangrep mot bilfirmaer
Sverige: Kvinne dømt for å ha tatt imot bestikkelser for banklån
Gunnar Strömmer uttaler til Dagbladet at det han gjør som justisminister med politi, straff og mer effektive verktøy bare er én dimensjon av innsatsen som nå Sverige har iverksatt for å få bukt med voldsbølger og gjengkriminalitet.
«De langsiktige utfordringene med å forhindre nyrekruttering til kriminelle nettverk må angripes med mye bredere politikk. Vi må bryte opp segregering, bedre integrering, flere må lære svensk og klare seg gjennom skolen. Sverige er et åpent og tolerant samfunn, det kommer vi fortsatt til å være. Men vi må snakke ærlig og åpent om problemene».
Svensk politi anslår selv at det finnes minst 62.000 personer knyttet til kriminelle nettverk i dagens Sverige. Antallet gjengkriminelle fortsetter å øker.