17. mai-komiteen i Trondheim er kanskje ikke like fargerik som i Oslo, der over halvparten er fremmedkulturelle, men det er oppfinnsomt å utnevne en chilener som aldri har hørt om Johan Nygaardsvold, til å holde tale ved Nygaardsvold-statuen. Eller å oppnevne en iraner, som er mest opptatt av de som ligner henne selv, altså ikke-norske. Mens erkenorske Nils Heldal holdt tale ved en statue han helst vil skrote, dvs. sjøkrigshelten Tordenskiold.

Nils Heldal er tidligere musikksjef i NRK P3, og har arrangert festivaler. Nå holder han kapitalismen ved like i reklamebransjen, og er politiker for SV. Og medlem av 17. mai-komiteen i Trondheim, selv om han visstnok aldri har vært blant dem som står opp grytidlig for virkelig å feire nasjonen. Og så liker han ikke Trøndelags store helt, Peter Wessel Tordenskiold, som også er helt både for den norske og danske nasjonen. Den politiske posisjonen hadde Heldal tenkt å bruke til å avvikle 17. mai-hyllesten av sjøhelten, kanskje også selve statuen, som befinner seg ved Vår Frue kirke i Trondheim sentrum.

Statue av Peter Wessel Torden­skiold i Torden­skiolds­parken ved Vår Frue kirke i Trondheim, norsk sjøoffiser under Den store nordiske krig, vidgjeten etter ei rekke bragder i sjøkampen mot Sverige. 25 år gammel ble han adlet som Torden­skjold. Middel­alder­kirken brukes i dag av Kirkens Bymisjon. Foto: Bente Haarstad.

«Jeg sitter i 17.maikomiteen for SV, og jeg hadde en plan med det: En krigshisser som rømte byen som 14 åring, skulle avkles fra krans, tale og korps på 17.mai. Og det var meg som skulle få det til!» Skrev Heldal i et innlegg på Facebook sist i mars. Der refererte han at det var bred enighet i komiteen om å få Utøya-ofrene inn i rekken som tilgodeses med taler og kranser på nasjonaldagen, pluss samepolitikeren Elsa Laula Renberg. Men da måtte noe utgå, og Heldal var ikke sein i avtrekkeren. Tordenskiolds dager burde vært talte på 17. mai.

«Tordenskiold ble født i Trondheim, forlot byen tidlig, tok hyre på slaveskip, havnet på kadettskolen – og vant en haug med sjøslag for Danmark-Norge. Ble dekorert og rik og endte sine dager bare 30 år gammel i en duell. Og Tordenskiold valgte attpåtil det våpenet han var dårligst i – korde. Men allikevel en krigshisser i mine øyne. En mann vi ikke bør hedre på 17.mai.»

Likevel endte det med at Heldal tok på seg oppdraget. Der nevner han igjen slaveskipet, krigshissingen og at Tordenskiold ble adlet istedenfor å ha blitt dømt, for å drive mannskapet for hardt. Men alt i alt en nøktern tale sammenholdt med utgangpunktet. Bortsett fra avslutningen. Der det fremkommer tydelig at SV-reklamemannen mener Tordenskiold bør bort fra Tordenskioldsparken i Trondheim:

«Historien viser også oss – at intet er skrevet i stein, intet varer evig, ikke korps, taler eller kranser. Ei heller statuer,» sa Heldal ifølge referatet i avisen Nidaros.

Bort med Tordenskiold og Olav den hellige?

Deler av kommentarfeltet under Tordenskiold-innlegget på Facebook viser at også andre helter kan stå for fall, om visse får det som de vil:

«Olav den hellige var vel heller ikke helt innafor?» spurte Espen Rustad Thorsen (tidligere NRK, som i noen år het Hværsaagod-Takkskalduha)

«Fyfy mann», svarte Heldal.

«Var det ikke han som benyttet leiesoldater fra Sverige, det svinet? Tilføyde Thorsen.

«Tore hund 4eva. Heilage Olav. Not,» konkluderte Heldal.

«Nils Heldal skriv om talen din til å endelig få tatt kål på den hersens Olavsmyten til 1000-årsjubileet! Bytt noen navn og årstall så er du omtrent i mål», skriver en kommunikasjonsrådgiver ved NTNU.

Så vet vi det, Norges evige konge står ikke høyt i kurs i visse kretser.

Enkelte 17. mai-talere er mer eller mindre ukjente for mange av de som i dag legger ned kranser og holder 17. mai-tale. Vi har ikke noe referat fra minnetalen til Gerardo Diego de La Riva Espinosa, men av en eller annen grunn så hadde han fått tilbud om, og takket ja til, å holde tale ved statuen til Johan Nygaardsvold, husmannsgutten og Arbeiderparti-politikeren som ledet eksilregjeringen i London frem til våren 1945.

Gerardo Diego de La Riva er født i Chile og kom til Norge i voksen alder. Han er frontfigur i bandet Hyper Cumba, liker å delta på islam- og mangfoldsfester, og å vitse om påsken. Og hadde ifølge Adresseavisen ikke hørt om Nygaardsvold før han ble spurt om å holde tale om ham.

Ingen i Folkets Hus, verken partileder Pål Sture Nilsen eller LO-lederne i bygget, ante hvem denne Gerardo var da vi spurte. Og når sant skal sies, ble han litt overrasket selv da han ble spurt av den iranske forfatteren og poeten Asieh Amini, som sitter i 17. mai-utvalget, skriver avisen.

17. mai-komiteens medlem fra Iran valgte en chilener til å holde tale ved Johan Nygaardsvold-statuen i Trondheim. En mann han aldri hadde hørt om. Skjermdump.

17. mai-komitemedlem Asieh Amini er såkalt Friby-forfatter, fra Iran. Det innebærer vanligvis et kort opphold i Norge, men i dag bor hun i Adrianstua ved Trondheims­fjorden, som var hjemmet til Trondheims-forfatteren Kristian Kristiansen (1909-1980). Huset har sitt navn etter Kristiansens mest kjente romanfigur, Adrian Posepilt, og Amini får bo der i fem år. Det er Trøndersk forfatterlag som velger hvem som får bo i denne æresboligen. Amini kom til Trondheim fra Iran i 2010.

Radino Mahendra er leder av 17. mai-komiteen i Trondheim. Han representerer Høyre og var ungdomskandidat for partiet ved lokalvalget sist høst. Her fra hans eget profilbilde. Skjermdump.

Leder av 17. mai-komiteen i Trondheim er Radino Mahendra fra Høyre. Han var partiets ungdomskandidat så seint som under lokalvalget i 2023. På Facebook kaller han seg Radino Dizza Mahendra, og antrekket han har på seg på profilbildet, er ingen norsk bunad, men nasjonaldrakt fra en helt annen verdensdel.

Tamina Sheriffdeen Rauf er muslim fra Sri Lanka, født i Norge. Hun er glad i multikultur og representerer Ap i 17. mai-komiteen. Skjermdump.

17. mai-komiteen 2024 i Oslo er også ganske fargerik:

Bjørn Revil (F) – leder
Mehmet Kaan Inan (H)
Tamina Sheriffdeen Rauf (A)
Rauand Ismail (MDG)
Sulaksana Sivapatham (SV)
Darya Shut (V)
Sareedo Adam Roble Ali (R)
Mathias Slettholm (KrF)
Geir Lippestad (PS)
Berit Eliassen (Utdanningsforbundet Oslo)
Kjersti Dahl (Utdanningsetaten)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.