Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt ryster det politiske Danmark ved å varsle at partiet går ut av den klimaavtale som han var politisk ordfører for for fem år siden. Messerschmidt sier partiet ikke lenger vil være med på det grønne vanvidd.
Alle avgifter og bestemmelser som tres ned over hodet på folk er ikke lenger forenlig med folkestyre. Det ødelegger folks hverdag.
Men Messerschmidt kalder nu klimapolitikken »sjofel« og »ekstrem« og noget, der har udviklet sig til et »grotesk vanvid«, hvor landets familier gøres »ulykkelige«. Han vil forlade aftalen om klimaloven, hvis et politisk flertal indfører en CO2-afgift på landbruget, som medfører dyrere oksekød, nedlukning af landbrug eller presser produktion til andre lande.
Det er den symbolske handling bak opprøret som skremmer det politisk miljø. Den grønne bølgen har dominert politikken i flere år, men alle vet at det under overflaten finnes en stor misnøye. DF kan utløse et skred hvis det viser seg at utspillet gir partiet en opptur.
Klimaloven krever at Danmark er klimanøytralt i 2050 og allerede i 2030 har redusert utslippene med 70 prosent. Sagt på godt dansk: Det kan ikke la sig gøre.
Messerschmidt valgte å komme med kursomleggingen i Berlingske, som også er rystet over perspektivene:
Dansk Folkeparti får næppe held til at ændre den danske klimalov på den korte bane, men det opsigtsvækkende kursskifte kan sagtens sætte spor i dansk politik og præge forholdene i særligt blå blok.
Socialdemokratiet har opplevd en stor nedtur pga. arrogant politikk, og er sårbar.
Partiene har konkurrert om å være mest mulig omstillingsvillig. Den nye formann for De konservative, Mona Juul, varsler en mer offensiv klimapolitikk. Men hvem skal betale prisen?
Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne har kritisert det grønne skifte, men fremdeles innenfor klimaloven. Nå utfordres hun av DF.
»Klimapolitikken er blevet til ren ideologi, hvor man går målrettet efter at genere danskere, der bare gerne vil spise noget kød, og som er glade for at køre i deres dieselbiler. Vi har besluttet, at vi ikke vil finde os i det mere,« som Messerschmidt uddyber det.
Kritikere vil si at 70 prosent kutt innen 2030 er både økonomisk og teknisk umulig. Politikken må følge etter hvis den vil beholde velgerne.
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.