Zelenskyj påstår at Vesten båndlegger bruken av langtrekkende våpen inn i Russland. Han sier Vesten ikke gir «Ukraina lov til å bruke vestlige våpen til å angripe russisk territorium.»

– Russland kan fyre av ethvert våpen fra sitt territorium mot vårt. Dette er den største fordelen Russland har. Vi kan ikke gjøre noe mot deres systemer, som er plassert på Russlands territorium, med vestlige våpen, sier han.

Den første påstanden er riktig: Russland har brukt Sikander-raketter mot Ukraina. Men det betyr ikke at de ikke har mer ødeleggende våpen. At Ukraina ikke har brukt vestlige langtrekkende våpen stemmer ikke. Russerne skjøt nettopp ned flere ATACMS over Krim.

Vesten er ambivalent. Ukrainerne er fristet til å kompensere for tilbakeslag på bakken med angrep dypt inn i Russland. Der går de etter russiske oljeraffinerier. Samtidig ber Zelenskyj om at Russland stanser angrepene på ukrainsk energiinfrastruktur. Dette er ett av punktene Zelenskyj håper skal komme ut av forhandlingsmøtet i Sveits 15. og 16. juni.

Den andre saken han håper på enighet rundt, er en oppfordring til Russland om å stanse angrep mot ukrainsk energiinfrastruktur.

Det som bare såvidt er nevnt av NTB er at Washington har bedt Kyiv ikke angripe russiske oljeraffinerier og oljedepot da det kan føre til stigende bensinpriser i USA før valget.

Zelenksyj svinger den moralske pisken over Vesten

Han kritiserer også vestlige land som han sier støtter Ukraina, men som samtidig er redde for et stort russisk nederlag.

– Vi står i en tullete situasjon der Vesten er redd for at Russland kan tape krigen stort, og hvor Vesten ikke ønsker at Ukraina taper krigen, sier Zelenskyj. (…)

Han beskriver en schizofren situasjon som det finnes visse holdepunkter for. Vesten kunne levert mer fortere. Det har vært en treghet i systemet. Men har Vesten mistet troen på at Ukraina kan vinne? Man har kjent til de reelle tapstall og mangel på soldater og svaret gir da seg selv. Samtidig har Vesten signalisert at tap for Ukraina selv i betydningen forhandlingsløsning er utenkelig. Det er denne innstillingen Zelenskyj spiller på.

 

 
Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.