Mer enn fire av ti svensker, 44 prosent, har kontanter i lommeboka. Dette melder Fria Tider og Bankomat AB.

Dette er en økning på sju prosentpoeng sammenlignet med 2021, viser en ny undersøkelse utført av Verian på vegne av Bankomat.

«Kontanter er fortsatt viktig for mange som ikke vil eller kan bruke digitale betalingsløsninger. Det er også sannsynlig at mange har med seg kontanter som et sikkerhetstiltak, i tilfelle digitale betalingsmetoder ikke fungerer», kommenterer Johan Nilsson, markedssjef i Bankomat AB.

På oppdrag fra Bankomat har Verian hvert år siden 2021 spurt svenskene om de har kontanter i lommeboka, lomma eller håndveska.

I 2021 svarte 37 prosent av svenskene at de har kontanter på seg. Tilsvarende tall var 40 prosent i 2022 og 43 prosent i 2023. 44 prosent av respondentene i årets undersøkelse svarer at de har kontanter på seg.

Mellom 2021 og 2023 har andelen svensker som har kontanter på seg, økt i alle aldersgrupper. I årets undersøkelse er det kun i den eldste gruppen at andelen øker.

Svenske myndigheter ønsker å sikre fortsatt bruk av kontanter

I januar 2024 nedsatte den svenske finansmarkedsministeren Niklas Wykman en utredning om muligheten for å betale med kontanter.

«I dag er det vanskelig for folk som ønsker å bruke kontanter å gjøre det. Mange butikker tar ikke lenger imot kontanter, og det finnes nesten ingen muligheter til å betale regninger over disk. Dette skyldes at det er lite kommersielt lønnsomt for private selskaper å tilby slike tjenester. Derfor må staten nå ta et økonomisk ansvar for den samfunnsviktige kontanthåndteringen», sier Johan Nilsson.

Gustaf Forsberg er prosessleder for grunnleggende betalingstjenester i Länsstyrelsen Västerbotten. Han uttaler til SVT at samfunnet ikke er rustet for en krise i dagens situasjon.

«Betalingssystemet er høyt digitalisert og har sine mangler når det gjelder robusthet. Det er basert på å ha strømforsyning og bredbåndstilknytning. Strømmen kan forsvinne, og da kan vi få perioder hvor betalingstjenestene er nede». Forsberg påpeker også at ungdommer ofte «er mindre forberedt» på slike problemer.

Den svenske regjeringen undersøker derfor nå om det er mulig å lovfeste at handel med essensielle varer alltid skal håndteres med kontanter.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.