Nederland svinger kraftig til høyre seks måneder efter Geert Wilders forbløffende valgseier. De fire partiene på høyresiden er blitt enig om å danne en koalisjonsregjering. 

Ny kurs for Nederland

Den islamkritiske ildsjelen Geert Wilders inngikk torsdag en avtale med tre andre partiledere, noe som har satt punktum for flere måneders turbulente forhandlinger. I presentasjonen av avtalen lovet Wilders «en ny kurs for Nederland».

WIlders selv har måttet gi opp statsministerposten i EUs femte største økonomi. Hvem som som skal erstatte Mark Rutte som ligger an til å bli utpekt som NATOs neste generalsekretær, er fremdeles ikke avklart. 

– Diskusjonene om statsministerposten vil bli holdt på et senere tidspunkt, sier Wilders.

En av kandidatene som nevnes er tidligere utdannelses- og innenriksminister Ronald Plasterk som har vært sentral under de innledende samtalene.

Bønder og fiskere skal få puste fritt

– Jeg gleder meg veldig til det kommende samarbeidet med NSC, BBB og VVD. Vi skriver historie idag. Solen vil igjen skinne i Nederland, bønder og fiskere skal igjen få lov til å puste fritt, sa Geert Wilders under presentasjonen.

Koalisjonsavtalen er rammet inn med slagordet «Håp, mot og stolthet». Den vil innføre en historisk streng asylpolitikk, stoppe familiegjenforening for flyktninger og redusere antallet internasjonale studenter i landet. Og det vil igjen bli bygget atomkraftverker i Nederland.

Deportere illegale innvandrere

På dokumentets 26 sider står det blant annet at regjeringen så langt det er mulig, vil forsøke å «deportere personer uten gyldig oppholdstillatelse, også med tvang».

I godt selskap

Wilders er en politisk alliert av konservative ledere som Ungarns statsminister Viktor Orbán, Italias statsminister Georgia Meloni og den franske opposisjonslederen Marine Le Pen – alle ledere som i ulik grad har utpekt Brussel som en fiende.

 

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.