Ambulansepersonell frakter Roberto Fico til sykehus i Banska Bystrica den 15. mai 2024. Foto: Jan Kroslak / TASR via AP / NTB.

Den slovakiske journalisten Andrej Matišák, som skriver for venstreavisen Pravda i hjemlandet, tegner et portrett av Robert Fico der han nærmest gir stats­ministeren selv skylden for attentatforsøket onsdag.

Fico har en «særdeles radikal agenda» og er på kollisjons­kurs med EU-kommisjonen i en rekke saker, sier Matišák i et intervju med Euronews.

Den kjente reporteren ønsker riktignok stats­minister­en alt godt etter draps­forsøket, men setter det i sammenheng med en «volds­spiral» som har funnet grobunn i «en kontekst preget av dyp radikalisering».

Og hvem er radikal i Matišáks øyne? Jo, det er nettopp Robert Fico. Og disse hersens valgene ødelegger den gode stemningen.

Problemet er at denne vanvittige volds­handlingen vil forverre situasjonen i Slovakia, som allerede er et ekstremt polarisert land. Vi hadde valg i september i fjor, vi hadde president­valg i mars og april i fjor, og vi er inne i valgkampen til EU-parlamentet.

Vi har vært under konstant politisk press i mer enn seks måneder. Denne regjeringen, som ledes av Robert Fico, har en særdeles radikal agenda på flere fronter. Den kolliderer med EU-kommisjonen i saker som gjelder retts­stats­prinsipper, regulering av mediene og tendensen til stempling av NGO-er.

Det er ikke så vanskelig å kjenne lusa på gangen. I en EU-vennlig journalists øyne har man en rettsstat hvis og bare hvis man adlyder EU uten å mukke.

NGO-er som opptrer som EUs forlengede arm, fremstilles som om de var et autentisk sivil­samfunn. Mener man noe annet, er man «giftig»:

Det dreier seg om å definere sivil­samfunns­organisasjon­er som «enheter som mottar utenlandsk støtte». Kommissær Jurova kom til Bratislava for tre uker siden og sa offentlig at «dette er i strid med EU-lovgivningen».

Jeg er redd for at de giftige trendene vil bli sterkere.

Robert Fico er altså en slags politisk tvilling­bror til Viktor Orbán. Og som om det ikke var nok, gikk heller ikke Fico i krigen for en vaksine som ser ut til å ha vært en folke­helse­katastrofe, ei heller er han helt på Washington-kjøret i Ukraina-krigen:

Eksterne faktorer som pandemien og krigen i Ukraina har helt klart spilt en rolle. Polariseringen i Slovakia ble forsterket under covid-19-krisen, drevet frem av en sterk anti-vaksinasjon­bevegelse. Statsminister Fico utnyttet denne bevegelsen for å oppnå politisk gevinst.

Det virker nesten som om Juraj Cintula ikke hadde noe valg:

Kan attentatmannen til en viss grad legemliggjøre den økte misnøyen mot den nåværende regjeringens politiske handlinger?

Det er for tidlig å si. Men det ville ikke overraske meg om han sa at han gjorde dette fordi det var den eneste måten å stoppe Fico og redde det slovakiske demokratiet på.

Skyt valgvinnere som ikke bøyer seg for EU, Washington og Big Pharma. Det har man demokratiet sitt.

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.