Tre av fire hovedmenn i kidnappings- og ranssaken i Trondheim ble fredag dømt til lavere straff enn aktors påstand. To medhjelpere slapp unna med samfunnsstraff.

Det var en 20-åring med bakgrunn fra Somalia og en etnisk norsk 25-åring fra Oslo som ble idømt samfunnsstraff for henholdsvis medvirkning til grovt ran og grov hvitvasking av ransutbytte for den kriminelle gjengen.

Tingretten skriver at 20-åringens tilståelse er formildende, og at straffen dermed bør være fengsel i åtte måneder. Men både aktor og retten er enige om at 237 timer samfunnsstraff er bedre.

I likhet med påtalemyndigheten anser også retten [tiltalte] å være i målgruppa for samfunnsstraff. [Han] er 20 år og ikke tidligere straffedømt. Han mottar for tiden økonomisk sosialhjelp fra NAV og har nylig gjennomført en vekterutdanning med mål om å få seg en fast jobb framover. [Tiltalte] synes å ha en stabil bosituasjon, og oppgir å ha god kontakt med foreldre og nær familie. [Tiltalte] […] er av Kriminalomsorgen vurdert å være egnet.

Visste at mottakeren var på soning

Også den etnisk norske 25-åringen fra Oslo som hjalp to bakmenn med å konvertere 300.000 kroner til bitcoin og flytte disse over til kontoen til en av ransmennene, får samfunnsstraff.

Han tok imot 10.000 kroner for oppdraget og var klar over at den 26 år gamle norsk-irakeren han hjalp var på åpen soning i fengsel på det aktuelle tidspunktet.

Nordmannen hadde tidligere observert 26-åringen med dyre biler og klokker, men anså det ikke som påfallende at han hadde mye «penger mellom hendene», ifølge dommen.

Retten skriver at det «er tale om relativt mange ledd i hvitvaskingsaktiviteten, hvitvaskingen involverer tredjemenn, og hvitvaskingen har utvilsomt vanskeliggjort oppsporing og tilbakeføring av ransutbyttet.»

Retten mener hvitvaskingen isolert sett burde gi 3-4 måneders fengsel, men valgte likevel samfunnsstraff:

[Tiltalte] har fra tidlige avhør av erkjent det objektive hendelsesforløp, men har hele tiden bestridt at han forsto at det beløp han kjøpte bitcoin for mest sannsynlig skrev seg fra straffbare handlinger. […] I likhet med påtalemyndigheten anser også retten [tiltalte] å være i målgruppa for samfunnsstraff. [Tiltalte] er utdannet elektriker og nå i gang med videreutdanning. Han bor hjemme hos sine foreldre. [Han] har selv samtykket til gjennomføring av samfunnsstraff og han vurderes egnet.

Dette er saken

Tid og sted: Trondheim, 8. mai 2023 og tre uker fremover i tid.

Tiltalte: 10 menn, to ulike straffesaker i 2023 og 2024

Sak nr. 1: Fotsoldatene. Fire unge menn i alderen 17-19 år (i 2023) som tvang ransofferets sønn inn i en bil og holdt ham fanget i en kjellerbod der han ble utsatt for voldt og truet med pistol.

Sak nr. 2: Bakmennene. Seks personer i alderen 19-26 år. Fire hovedmenn som ble dømt som en kriminell gruppe etter «mafiaparagrafen». To medhjelpere.

Tiltalen i sak 2 har tre deler: Grovt ran, grov hvitvasking og grov narkotikaovertredelse

Narkotikanettverk: Etterforskningen fant spor som tilsier at gruppen hadde kontakt med det nå oppløste narkotikanettverket Foxtrot i Sverige. En del av ransutbyttet skal ha gått til en av hovedmennene i nettverket.

Fornærmede: Etnisk norsk far (sak 2) og sønn (sak 1) i Trondheim. For å betale sønnens påståtte narkogjeld, lånte faren penger fra bekjente og overførte i alt 750.000 kroner til en av de tiltalte.

Straffeutmålingen: «Mafiaparagrafen» kom til anvendelse for fire av de seks domfelte. De straffbare handlingene skjedde som del av virksomheten til en organisert, kriminell gruppe. Retten så bort fra hvorvidt gruppen var del av Foxtrot-nettverket. Det ville ikke hatt noe å si for straffenivået uansett.

De straffedømte bakmennene

  1. Mann (25, Sverige, somalisk bakgrunn): Dømt til 4 år og 6 måneder fengsel for grovt ran i organisert gruppe.
  2. Mann (25, Jessheim, etnisk norsk): Dømt til 6 år og 6 måneder fengsel for grovt ran i organisert gruppe, grov hvitvasking og besittelse av 28,4 kg. hasj.
  3. Mann (26, Lørenskog, irakisk bakgrunn): Dømt til 6 år og 2 måneder fengsel for samme forhold som nr. 2.
  4. Mann (19, Trondheim, somalisk bakgrunn): Dømt til 2 år fengsel (ett år betinget) for medvirkning til grovt ran i organisert gruppe.
  5. Mann (20, Halden, somalisk bakgrunn): Dømt til 237 timer samfunnsstraff for medvirkning til grovt ran.
  6. Mann (26, Oslo, etnisk norsk): Dømt til 88 timer samfunnsstraff for grov hvitvasking. Siden utbyttet kom fra grovt ran er strafferammen fengsel inntil 15 år.

25-åringen fra Jessheim og 26-åringen fra Lørenskog har anket dommen.

Tidligere dømte for frihetsberøvelse

  1. Mann (17). Etnisk norsk fra Trondheim. Dømt til ungdomsstraff i 1 år og 3 måneder for kidnapping og ransforsøk.
  2. Mann (19). Ikke-norsk bakgrunn, fra Saupstad. 221 timer samfunnsstraff for kidnapping.
  3. Mann (18). Etnisk norsk fra Trondheim. 420 timer samfunnsstraff for kidnapping og ransforsøk.
  4. Mann (18) Etnisk norsk fra Trondheim. 281 timer samfunnsstraff for kidnapping.

Det krydde av bevæpnet politi både utenfor og inne i Trondheim Tinghus da straffesaken mot de seks mennene startet i april. Saken gikk for lukkede dører med kun pressen til stede.

Fredag ble dommen avsagt. Retten tok ransofferets sikkerhet på alvor og la ned forbud mot å offentliggjøre av navnet hans.

Politiet mener det voldelige, svenske narko-nettverket Foxtrot var involvert i ranet gjennom den svensk-somaliske 25-åringen, som ble dømt til fire år og seks måneders fengsel. Aktor hadde bedt om seks år. Likevel vurderer forsvareren en anke.

– Straffen er for streng i forhold til sammenlignbar praksis, så vi vil vurdere en anke over straffeutmålingen, sier forsvareren til NRK.

Påtalemyndigheten mener en mindre del av utbyttet fra ranet ble sendt som bitcoin til en mann med tyrkisk telefonnummer som var en tidligere venn av Foxtrot-lederen «Den kurdiske reven». Sistnevnte er nå på rømmen fra svensk politi i Tyrkia eller den kurdiske delen nord i Irak.

Om lag 127.000 kroner ble sendt til en annen kriminell svenske. Det er ikke kjent om han har koblinger til nettverk.

Saken fortsetter under bildet

Dette er profilbildet svensken med somalisk bakgrunn brukte på meldingstjenesten Signal og som politiet knytter til det tidligere narkonettverket Foxtrot. (Foto: Politiet)

Saken startet 8. mai 2023 med bortføringen av en mann i 20-årene fra Tyholt i Trondheim, som ifølge bakmennene skal ha hatt narkogjeld til dem.

Kidnappingen fanges opp av et videokamera. Vi ser at offeret blir tvunget inn i en bil av fire maskerte unggutter. En av de oppsøkte faren hjemme og viste ham bilde av sønnen med pistol mot hodet.

De fire ble før jul dømt til ungdoms- og samfunnsstraff for kidnapping og ransforsøk. Alle dommene var mildere enn påtalemyndigheten hadde krevd.

Artistsønnen blir sluppet løs i morgentimene samme natt, men utpressingen fortsetter over en periode på tre uker, der bakmennene truer faren og familien på det groveste over telefon og meldinger. Til og med bilde av et håndskrevet brev ble sendt. På bildet lå det en revolver med tomhylser ved brevet.

Du har til slutten av uka på og betale 1,5 millionene du skylder (summen [din far] allerede har sakt (sic) han skal betale) før alle på listen får besøk. En etter en skal jeg partere familien din om dere ikke betaler det som skyldes. Betal summen og dere hører aldri fra oss igjen. Det kan jeg garantere dere.

Mvh
Han dere skylder penger.

Ps dere så hvor mye politiet stoppet oss i å ta oss inn i huset deres. Vi har vært snille hittil, se for dere hva som skjer når vi blir sure. Betal pengene og alle blir fornøye (sic).

Overfør til [kontonummeret, som manglet et siffer]

Vi vet også at [slektning i familien] eier flere eiendommer, vi kommer til å sprenge en etter en for vær (sic) uke som går dersom dere ikke betaler, etter det begynner vi å gå etter alle på lista som du ser øverst! 🙂 så ikke prøv og si dere ikke kan betale, vi vil kun ha det som er vårt, og ikke noe mer!

Ransofferet, som er en kjent artist i Trondheim, ble (til tross for smilefjeset nederst i brevet) så skremt at han ved å låne fra bekjente fremskaffet i alt 750.000 kroner for å betale seg ut av knipen. Det opprinnelige kravet var på 1,5 millioner kroner.

Saken fortsetter under bildet

Trusselbrev med revolver

Utsnitt av bildet av trusselbrevet med revolver og tomhylser som ble sendt til den kidnappede mannens foreldre. (Foto: Politiet)

Samme dag som det ble overført 450 000 kroner fra artisten til 25-åringen fra Jessheim, handlet han sammen med 26-åringen fra Lørenskog merkevarer som Gucci og Hugo Boss for nesten 200.000 kroner på Karl Johan. Aktor viste i retten fram de tiltaltes skrytebilder med luksusvarer og bunker med pengesedler.

De to, som kan regnes som å være de mest sentrale i saken, sonet i fengsel sammen da ranet ble gjennomført. De var på åpen soning i regi av Elevator i Oslo, som drives av Frelsesarmeen.

25-åringen er etnisk norsk og 26-åringen har irakisk bakgrunn. Begge ble dømt til fengsel i over seks år. I straffen inngår også funnet av bortimot 30 kilo hasj som retten mener tilhørte begge to.

Aktor hadde krevd åtte år for 25-åringen og syv år og åtte måneder for 26-åringen.

Likevel anker begge to dommen, melder NRK.

Kriminell gjenganger

Til tross for at norsk-irakeren er gift og at konen var gravid da han gjennomførte ranet, har han vært i fengsel i store deler av sitt voksne liv.

– Jeg har fått klart signal fra konen min om at jeg må slutte. Hvis jeg fortsetter, så kan jeg glemme å se henne og familien, sa mannen i retten.

– Nok er nok. Jeg har sittet store deler av voksenlivet i fengsel. Det går ikke mer.

«Planlagt og delvis profesjonelt»

Samarbeidet mellom de fire sentrale personene fremsto planlagt og «delvis profesjonelt», skriver retten.

De fire tiltalte gjorde store anstrengelser for å slette spor og søke å unngå at samtaler og beskjeder kunne tilbakeføres til rette vedkommende. Kommunikasjon foregikk på krypterte kommunikasjonsapper, det ble tatt i bruk «burnertelefon» og [tiltalt] deltok flere ganger i telefonsamtaler med [ransoffer] ved å være «tilhører» i samtalen via en annen kommunikasjonslinje. For å redusere oppdagelsesrisikoen ble det bevisst benyttet flere ulike personer til å yte ulike bidrag.

Etter rettens syn bar ikke ranet preg av å være noen tilfeldig, spontan kriminalitet, slik flere av forsvarerne pekte på.

For retten fremstår handlingene koordinerte og planlagte, samarbeidet tett og med tydelig kommunikasjon – og samarbeidet pågikk over en lengre periode. Alle de fire tiltalte var kjent med de kjennetegn retten har lagt til grunn at preget samarbeidet, og alle fire var klar over de deltok i et samarbeid som involverte minst to andre i tillegg til seg selv. Retten finner det bevist at det forelå en organisert kriminell gruppe med hovedformål å gjennomføre det grove ranet.

Det er ikke første gang en omfattende kidnappingssak har skjedd i Trondheims-området. I 2009 gikk en grov voldssak i Klæbu for retten, som inkluderte både tortur og kidnapping. Også i den saken var det hele ti tiltalte.

Kripos: Det svenske Foxtrot-nettverket opererer også i Norge

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.