Norske 1X Technologies har allerede laget en menneskelignende robot som er i jobb. Neste år skal de lansere en robot til hjemmet. 

Flere selskaper jobber nå med å lage menneskelignende roboter som skal ut og jobbe.

Et av selskapene er norske 1X i Moss, som ble grunnlagt som Halodi Robotics i 2014 av Bernt Øivind Børnich, skriver Forskning.no.

De vil bygge menneskelignende roboter som kan jobbe side om side med mennesker for å møte verdens etterspørsel etter arbeidskraft.

– 1X planlegger å lansere NEO til bruk hjemme neste år, forteller Børnich.

1X jobber med å utvikle den kunstige intelligensen til robotene. Modellen EVE fungerer i stor grad autonomt, den styrer seg selv, og brukes mest innen sikkerhet. Roboten jobber som vekter i store bygg. Den kjører rundt på egenhånd og ser om alt er som det skal.

1X planlegger å lansere NEO til hjemmebruk allerede neste år i San Francisco-området.

– I begynnelsen er dette et produkt som er ganske begrenset. Det vil være spisset mot dem som er veldig interessert i teknologi og som synes det er ok at produktet trenger en stund på å modne seg, sier Børnich.

Regjeringen vil at 80 prosent av offentlig sektor skal bruke kunstig intelligens neste år

1X ser for seg at NEO skal kunne gjøre ting som å rydde, vaske og ta klesvasken. Den vil også kunne underholde og være en å snakke med. Den kan vise kroppsspråk.

1X er nettopp i gang med å bygge en fabrikk som skal produsere NEO-roboter. Det skal produseres flere roboter av NEO enn av EVE.

– Det blir et stort steg opp i produksjonsvolumene, sier Børnich.

NEO er lettvektig og har en myk utside. Motorer drar i tråder, løst inspirert av muskler.

– Dette gjør at roboten har dynamiske bevegelser, slik at den blir trygg å ha i hus og når den bumper borti ting, sier Børnich.

Børnich tror humanoide roboter kommer til å innta arbeidsplasser om ikke så lenge.

– Det kommer til å skje. Først litt sakte, så fortere enn det folk flest tror.

For dem som er inne i feltet, er det tydelig at utviklingen skjer gradvis, men for samfunnet ellers kan det komme litt brått på, tror han, slik det var med ChatGPT.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som ebok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.