Rød Ungdoms Amrit Kaur har stått i en storm etter at hun kalte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) en «terrorist». Hun er nå gjest i podkasten Stopp verden med E24s samfunnsredaktør Torbjørn Røe Isaksen.
Kaur har på få uker blitt en av de mest omtalte politikerne i Norge. Det startet med kupp-anklager i Rød Ungdom hvor hun ble valgt til leder i april, men full fyr tok det da hun kalte Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre og Nicolai Tangen for «terrorister» i en TikTok-video.
AUF-leder Astrid Hoem reagerte på at Kaur plasserte Støre i samme kategori som Utøya-terroristen Anders Behring Breivik.
Generalsekretær i Rød Ungdom, Syver Kleve Kolstad, uttrykte seinere at det var «helt forkastelig» å bruke 22. juli som motargument mot folk som kritiserer Støre.
Til slutt la Kaur seg flat for terrorist-uttalelsene sine.
Kommunisten Amrit Kaur ber «godt voksne, hvite menn» holde kjeft
«Utspillet var bare dritflaut, egentlig. Skikkelig flaut», sier Amrit Kaur nå.
Kaur kaller seg kommunist og marxist for å skille seg litt fra en del andre.
«Mitt håp er jo egentlig å rebrande kommunismen litt», forteller hun til E24.
Rebranding kan på norsk oversettes med å omprofilere noe eller gi det en ny merkevare. Har kommunisme fått et ufortjent dårlig rykte?
«Stalin er bad, og jeg synes ikke kommunistpartiet i Kina er noe bra heller», sier Kaur, og hevder at dette skyldes ekstremt byråkrati og mangel på demokrati og folkestyre.
Hun mener kommunismen må åpne for meningsmangfold på en måte som ikke ble gjort i Sovjetunionen.
Men er ikke hele poenget med overgang til kommunisme at du trenger proletariatets diktatur, spør E24.
«Jeg synes det er et dumt ord, fordi det høres ut som det bare er en person eller noen få personer på toppen som bestemmer. Men litt av poenget med begrepet er at proletariatet er jo de aller fleste, det er jo 99 prosent. Eller i hvert fall de aller fleste. Det er jo på en måte bare en veldig dum måte å si folkestyre på», uttaler Kaur.
Kaur sier at hun ikke tror en slik revolusjon vil komme mens hun er Rød Ungdom-leder, så hun har ikke alle de tekniske detaljene på hvordan dette vil foregå.
«Det blir jo mer lignende et storting, eller et eller annet sånt, der hvor det bare ikke er partier, men heller representanter fra arbeiderklassen», tror hun.
Kaur innrømmer at det på deler av venstresiden finnes en viss dragning mot voldelig revolusjonsromantikk, noe hun tar avstand fra.
«Men jeg føler det alltid bare er en eller annen hvit kid som aldri egentlig har følt folkemord eller krig eller noe som helst på kroppen», sier Amrit Kaur.
«Det er ikke det som er gøy med revolusjon. Det som er gøy med revolusjon, er jo å frigjøre arbeiderklassen, ikke det å skyte politikere».
Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!