Er det nødvendig å vaske seg veldig ofte? Noen taler for å vaske seg mindre og hevder at daglig dusjing er mer basert på en «sosial kontrakt» enn på et reelt behov. Dette melder Dagsavisen.

Det snakkes nå om en «anti-vask-bevegelse» der du verken skal dusje eller skifte undertøy hver dag. Og den får støtte, ikke bare av naturelskende teltboere og hippier, men også av TikTok-brukere og kjendiser.

«For noen år siden sluttet jeg å dusje daglig. Pandemi, nedstenging og hjemmekontor, en samboer som dusjet mindre enn meg og ren og skjær latskap fikk meg til å forlate en nesten tre tiår lang vane: Så lenge jeg ikke trener, dusjer jeg nå bare rundt tre ganger i uka». Dette skriver journalist Matilda Welin hos BBC. Og legger til at noen av vennene hennes dusjer enda sjeldnere, noen kun én gang i uka om vinteren.

Likevel blir folk som dusjer sjelden ofte sett på med mistenksomhet.

«Å dusje og vaske seg har nærmest et moralsk anliggende, spesielt for kvinner», sier Ingun Grimstad Klepp, professor i klær og bærekraft ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, OsloMet. Hun har særlig forsket på forbruk av klær og tekstiler, husarbeid og fritid.

Hennes profil sier at hun arbeider med vaskevaner, miljø, klima, inkludering, likeverd, og demokrati, og hvordan forståelse for klær kan bidra i slike debatter. Professor Klepp anbefaler:

«Dusj og vask håret når du trenger det, ikke bare når du syns du må fordi det er moralsk riktig».

Ingun Grimstad Klepp og Tone Skårdal Tobiasson har skrevet bøker om bærekraftig klesforbruk og klesvask.

Vask av klær og tekstiler har stor betydning for miljøet rundt oss, direkte gjennom bruk av vann, energi, kjemikalier og spredning av mikrofibre, og indirekte gjennom klærnes levetid fordi vi vasker ofte. Klepp peker på at det allmenne kunnskapsnivået når det gjelder tekstiler er lavt.

«Industrien er helt dominerende, folk lærer ikke om husstell på skolen, all kunnskapen kommer fra industrien, med det kommersielle perspektivet. Derfor hadde det vært fint med litt mer grunnleggende forståelse omkring tekstiler og renhold, hva vi kjøper og hvordan vi behandler dem», forteller Ingun Grimstad Klepp til Dagsavisen.

I tillegg til ikke å dusje så ofte finnes det argumenter for å vaske klær og husholdningstekstiler mindre – og heller blir flinkere til å lufte dem.

Flere medisinere hevder at det ikke er en fysisk helsegevinst i å dusje daglig. Grimstad Klepp er enig, og hevder at for mye vask bare skaper unødvendige problemer for oss og for miljøet.

Klepp mener vi tåler å vaske klærne våre sjeldnere, og at vi, gjennom å velge bedre tekstiler, til og med kan skifte truser sjeldnere.

«Fukt er det som lukter vondt og gjør at vi vil vaske, og når det gjelder vond lukt har det en helt klar sammenheng med hvilke klær og sko du velger å ha på deg. Om vi ser på undertøyet, særlig truser, men også T-skjorter, så er det sånn at jo mer tettsittende de er på kroppen, jo oftere må de vaskes. Er klærne laget av bomull, så er det et materiale som holder på fuktigheten og gjør at bakteriene vokser og det som gir vond lukt. Velger du derimot mer løstsittende tøy og undertøy av myk merinoull så blir det langt mindre dårlig lukt. Samme med sko – tette sko gjør at du må vaske sokker oftere», sier Grimstad Klepp.

Hun anbefaler å velge plagg der ikke flekker og smuss syns så godt.

«Velg klær av materialer med spetter og mønster framfor ensfarget for eksempel. Da syns ikke flekker så godt og du trenger ikke vaske bare fordi du var uheldig og sølte litt på en skjorte eller jakke», sier hun, og legger til at flekker fjernes best med det samme og behøver ikke være grunn til å vaske klær.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.