Både forskere og ildsjeler som liker å spise tang og tare, mener at dette er fremtidens kost hvis man skal spare klimaet.

Forskeren Hanne Mæhre fra NIBIO mener tang passer bedre på tallerkenen vår enn det meste annet.

Hun viser til land som Sør-Korea, Kina og Japan, hvor sushi er veldig populært.

– Der henger vi i Norge litt etter. Selv om vi har 500 ulike arter, sier Mæhre til Forskning.no.

Anne-Lise Viken har startet selskapet Ting med Tang med mannen Bjørn Viken. De holder kurs i hvordan tang kan plukkes og brukes i mat.

– Grunnen er at tang er supert for klimaet og bra for oss, sier Anne-Lise Viken, og legger til:

– Tang bør bli en like vanlig del av kostholdet som frukt, grønnsaker og bær.

Klimahysteriet: Nå vil forskerne at du også skal slutte å spise ost

Både Viken og Mæhre vedgår imidlertid at det å spise tang kan være farlig.

– Tang kan samle opp skadelige stoffer fra havet, sier Mæhre.

Tang kan inneholde tusen ganger mer jod enn vanlig mat, men Viken mener det kun dreier seg om å vite hva man skal gjøre.

– Du bør bruke årets skudd og midtpartiet på tangen. Da slipper du unna stoffer som har samlet seg opp, sier Viken.

Mattilsynet er derimot ikke enige og sier at vi trenger mer forskning:

– Inntil vi har fått mer kunnskap på plass, anbefaler vi fortsatt at folk ikke spiser store mengder med tang og tare.

Forskningsrådet har gitt penger til tang- og tareforskning, og forskere på NMBU i Ås gir kuene fôr med tang i.

Det skal gjøre etter sigende gjøre kupromp og -rap mer klimavennlig.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.