For 3,5 milliarder kroner kan du bli eier av den siste private eiendommen på Svalbard. Selgeren vil selge til høystbydende.

Eiendommen Søre Fagerfjord ligger på sørvestspissen av Svalbard. Det er på hele 60 kvadratkilometer, med mer enn fem kilometer kystlinje, fjell, fjorder og arktisk dyreliv.

Den enorme eiendommen ligger ca. 4 mil fra Longyearbyen.

– Dette er den eneste muligheten for en kjøper til å få en posisjon i nordområdene og etablere et strategisk fotfeste, sier advokat Per Kyllingstad, som representerer selgerne, til Bloomberg.

Kina er en mulig kjøper, skriver Dagbladet Børsen.

Overfor Bloomberg sier Kyllingstad at det er blitt forsøkt å selge eiendommen til såkalt «ikke-kontroversielle kjøpere», men uten at dette har ført fram. Han bekrefter overfor Børsen at de har hatt kontakt med norske myndigheter – men uten å lande noe.

Kjøperen, enten det er en fremmed stat, selskaper eller privatpersoner, vil uansett være bundet av vilkårene i Svalbardtraktaten fra 1920. Mer enn 40 land, blant annet Kina, Russland, Storbritannia og USA, har undertegnet traktaten, skriver NTB.

I 2014 brøt det ut kontrovers da en annen privateid eiendom på Svalbard ble lagt ut for salg. Etter at det ble kjent at en kinesisk kjøper var interessert endte det med at den norske staten kjøpte eiendommen.

Hva om en libertaniansk mangemilliardær slo på stortromma og bygde opp en tilnærmet skattefri ministat med maksimalt 10 prosent akatt for individer og bedrifter? Hvor personer som ønsker å klare seg på egen hånd kunne bo i et arktisk paradis, uten å jobbe for staten 70 prosent av året?

Dét kunne blitt en suksess. Men det kommer vel neppe til å bli en realitet. Siden kullkraften er i ferd med å avskaffes er det vanskelig å se hvordan man kan bygge opp en liten by.

Les også:

Svalbard ber om militær hjelp for å hindre en mulig energikrise

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.