Regjeringen har endelig fått fingeren ut og legger frem et forslag om forbud mot ekteskap i nære relasjoner. Politiet er sterk tilhenger av en slik lov. Det blir forbud mot å reise til utlandet for å omgå loven. Men unntak kan gjøres i særskilte tilfeller.

Regjeringen la fredag fram et lovforslag om forbudet.

Når også Tonje Brenna går inn for loven vil den nok gå gjennom denne gangen.

Det er flere tiår siden det ble satt søkelys på alle skadene på barna. Men det har vært politisk følsomt å ta det opp. Særlig i pakistanske miljøer er søskenbarnekteskap vanlig. Det er en måte å bevare formuen innenfor slekten.

Et spørsmål som aldri har blitt reist er hva det koster samfunnet å tillate en kulturell skikk som resulterer i vanføre barn som må tilbringe livet på institusjon.

Regjeringen vil forby ekteskap mellom nære slektninger som søskenbarn, tanter, onkler, nevø og niese. Det skal motvirke helseskader hos barn og tvangsekteskap.

– Årsaken er å unngå helseskader hos barn. Et forbud kan også motvirke tvangsekteskap, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp).

Politiet er blant dem som har gitt støtte til et slikt forbud, noe regjeringen har vektlagt, ifølge arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).

– I Norge skal folk leve trygge, gode liv. Forbud mot søskenbarnekteskap er et viktig tiltak for å motvirke tvangsekteskap, negativ sosial kontroll og kulturelle praksiser som gjør at kvinner og barn lever ufrie liv, sier Brenna.

Lovforslaget kommer etter et stortingsvedtak fra november 2020. Regjeringen ønsker å hindre at folk reiser til utlandet for å gifte seg.

– For å hindre at forbudet omgås, foreslår regjeringen at ekteskap mellom nære slektninger inngått etter utenlandsk rett, ikke anerkjennes i Norge dersom minst én av partene har tilknytning til Norge når ekteskapet blir inngått, sier Toppe.

Det foreslås imidlertid en unntaksregel som gjør at man kan søke om dispensasjon dersom det er sterke grunner til å gjøre et unntak. (NTB)

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.