Det er mye sinne blant svenske politifolk etter avsløringer om lekkasjer til kriminelle. Dette melder SVT.
Rapporter om politifolk som lekker hemmeligstemplet informasjon og omgås kriminelle, vekker sterke følelser blant politiansatte.
En granskning utført av avisen Dagens Nyheter (DN) viser hvordan kriminelle i Sverige har rekruttert kvinnelige politifolk, blant annet gjennom seksuelle relasjoner, og fått dem til å utlevere gradert informasjon. Siden 2018 har det blitt anmeldt 514 tilfeller av mistanke om lekkasjer innad i svensk politi.
En av de mange som er opprørt over lekkasjene, er politimannen Peter «Peppe» Larsson, som også er ombudsmann i det svenske politiforbundet. Han sier at han skammer seg over det som har kommet frem i etterforskningen, men at det er viktig at manglene blir anerkjent.
«Vi er ansatt for å beskytte, hjelpe og rette opp, og vi har kolleger internt som jobber med andre saker. Det føles jævlig surt, for å si det rett ut».
Også områdeleder Mikael Eriksson reagerer sterkt på avsløringen, som han mener skaper tillitsproblemer mellom kolleger. «Min jobb er å sørge for at loven blir overholdt. Da må jeg også kunne stole på kollegene mine».
Han tror at mangelen på politifolk og behovet for å vokse raskt kan ha åpnet døra for feil personer.
«Det er forferdelig at folk søker seg til Politihøgskolen for å jobbe for det andre laget», uttaler Eriksson.
Justisminister Gunnar Strömmer (M) har diskutert temaet med politiledelsen. Regjeringen ønsker å stramme inn loven for å forebygge problemet med infiltratører.
Narko-trafikken til Sverige: Havnearbeidere samarbeidet med gjengkriminelle
Politiansatte rekrutteres systematisk av gjengkriminelle for å få dem til å lekke hemmelig informasjon, skriver SVT. Problemet fryktes å være utbredt, og finnes over hele Sverige.
«Det er en trussel på innsiden av noen av våre viktigste samfunnsfunksjoner», påpeker antikorrupsjonsekspert Louise Brown.
Siden 2018 har det kommet inn 514 rapporter om mistenkte lekkasjer, ifølge DNs undersøkelse.
En av dem som er utvalgt av kriminelle, er «Camilla» – som på det tidspunktet var leder for en gruppe i politiet som spesialiserer seg på alvorlig kriminalitet.
Camillas kolleger hadde lenge hatt mistanke om at noen lekket informasjon.
Hun ble til slutt avslørt av sine kolleger på et hotell. Først forlot en grovt kriminell mann rommet og deretter kollegaen Camilla.
Hun ble dømt for datainnbrudd og fikk en bot. Nå jobber hun som leder i en offentlig finansiert organisasjon.
«Samfunnsfunksjonene er skjøre», påpeker Brown. «Det vi kan se, er at sikkerhetsklassifiseringen, rekrutteringen og overvåkingen av sikkerhetsrisikoen hos de ansatte ikke har fungert».
Organiserte kriminelle i Sverige har flyttet fram sine posisjoner, og det vi ser nå, er «neste steg», tror Louise Brown.
«Det kan sammenlignes med mafiametoder når kriminelle har infiltrert offentlig sektor, våre viktigste myndigheter og påvirker beslutninger som muliggjør mer kriminalitet».
Bedrifter i Oslo frykter «mafiatilstander» og grov kriminalitet
«Det er helt uakseptabelt», kommenterer rikspolitisjef Petra Lundh om avsløringene. Hun innrømmer at myndighetene har vært «naive» i sitt møte med kriminelle grupper.
Svensk politi anslår selv at det finnes minst 62.000 personer knyttet til kriminelle nettverk i dagens Sverige. Antallet gjengkriminelle fortsetter å øker.