– Trump kan bli farlig – også for økonomien, skriver økonom og journalist Cecilie Langum Becker i NRK. – Et mulig angrep på sentralbankens uavhengighet kan ende «fullstendig katastrofalt». Kommentaren har ligget prominent på forsiden hele dagen.
Den uetiske skremselspropagandaen om fire nye år med Trump fortsetter. Det kan bli vanskelig for norske medier og journalister å overbevise folk om at Trump vil starte en tredje verdenskrig denne gangen, for togvraket Biden er godt på vei.
Så i stedet finner de på nye skrekkscenarioer, det ene verre enn det andre. Nå hevdes det at Trump vil ta kontroll over den amerikanske sentralbanken (Fed), og det vil få alvorlige konsekvenser for den amerikanske valutaen og til syvende og sist for verdensøkonomien.
Becker skriver at Wall Street Journal (WSJ) rapporterer at Trump nå undersøker hvilke muligheter han har for å få mer makt over sentralbanken og det overordnede målet er trolig å få mer kontroll over nivået på styringsrenten i verdens største økonomi
– Hverken Trump eller hans folk har bekreftet påstandene, men dersom det viser seg å stemme er det mildt sagt oppsiktsvekkende.
Om det stemmer har ingenting å si for aktivistene, så lenge de får plantet inn i hodene på befolkningen som ikke leser Document, at Trump i Det hvite hus er fullstendig katastrofalt for verden.
Ber Vedum ta en telefon til Norges Bank
Videre skriver Becker at sentralbankenes uavhengighet er hellig, og de fleste vestlige politikere er livredde for å tukle med tilliten til landets valuta.
Alle vestlige politikere bortsett fra i Norge, vel å merke. Det var bare noen uker siden både NRK og Aftenposten skrev om SV som krever grep mot økt rente.
SVs Kari Elisabeth Kaski krever mer politisk styring av rentepolitikken, skriver Aftenposten. SVs finanspolitiske talsperson mener det er soleklart at politikerne må påvirke rentenivået. Hun ber Vedum ta en telefon til Norges Bank.
Selv om hun er enig i at politikere ikke direkte skal bestemme hvilken prosent renten skal ligge på, mener Kaski det er riktig at den indirekte blir politisk styrt. For regjeringen kan ikke være komfortabel med en pengepolitikk som kommer til å føre til økt arbeidsledighet og fattigdom.
Landsorganisasjonen har tidligere foreslått det samme, skriver Aftenposten.
En lov for SV og LO, og en annen for Trump, med andre ord.
Trump liker ikke høye renter – who does?
Trump sa ofte til rådgivere at han elsket lave renter og uttrykte frustrasjon over at han ikke kunne påvirke dem som president, skriver Becker. Ifølge WSJ har Trump og hans folk visstnok flere måter de kan påvirke sentralbanken når han blir president igjen.
En av dem er å bytte ut sentralbanksjef Jerome Powell, som han selv ansatte i 2017, fordi han er svært misfornøyd med Powells hyppige rentehevinger de siste par årene.
Presidenten har makt til å utnevne og avskjedige sentralbankens leder og nestleder, så det er ikke oppsiktsvekkende. Dessuten burde Becker vite at det er ikke bare Trump som er svært misfornøyd med renten og økonomien.
En nylig meningsmåling viser nemlig at hele 65 prosent av amerikanske velgere vurderer økonomien som god under Trumps presidentperiode, sammenlignet med 38 prosent under Biden. Bare 22 prosent av svarte amerikanere, 13 prosent av latinamerikanere og 18 prosent av unge voksne mener at de har det bedre økonomisk i dag enn for ett år siden.
Trump kan gjøre det mulig for regjeringen å gjennomgå og etter hvert endre retningslinjene for Fed, skriver Becker videre. Dette innebærer blant annet at det amerikanske finansdepartementet i større grad skal føre tilsyn med sentralbanken.
Dette er grunnløse påstander som ikke er basert på noen bevis, akkurat som alle de andre beskyldningene mot Trump de siste åtte årene. Hvis en slik usannsynlig scenario skulle skje, ville det kreve en avstemning fra Senatet og Representantenes hus.
Det er en myte at Fed er politisk uavhengig
Mange tror at Fed har vært politisk uavhengig siden avtalen mellom Finansdepartementet og Fed i 1951, skriver Foundation for Economic Education. Men i virkeligheten har den politiske innflytelsen bare blitt mindre åpenbar. Forskere på sentralbankens virksomheter og politisk økonomi er enige om at Fed ikke er uavhengig.
Jerry Jordan, tidligere president i Federal Reserve Bank of Cleveland, og William Luther, professor ved Florida Atlantic University, analyserte Feds uavhengighet i en studie. De fant at den ligger nær bunnen sammenlignet med andre land.
Det er flere måter folkevalgte kan legge press på sentralbanksjefene på og en av dem er utnevnelse av styret. Medlemmene av sentralbankens styre nomineres av presidenten og bekreftes av Senatet. Politikerne kan velge pengepolitiske beslutningstakere som har synspunkter som er mer gunstige for deres mål. En annen er Kongressen, som har endret Federal Reserve Act flere ganger for å tilpasse den til sine egne mål, skriver FEE.
Deres konklusjon: – Fed er ikke uavhengig – og den er ikke engang i nærheten.
Mer om studien kan du lese her.
Biden vedder på at Fed vil sette ned renten
Trump selv skal bli tatt med på råd når sentralbanken planlegger endringer i styringsrenten, skriver Becker videre.
Igjen er dette grunnløse påstander som ikke er basert på noen bevis.
Dessuten er det ingenting i veien for at en president kan diskutere pengepolitikken og gi uttrykk for bekymringer, skriver Yahoo Finance.
Selv om presidenten ikke kan styre rentene direkte, kan han eller hun diskutere sin holdning til den aktuelle pengepolitikken og dens innvirkning på rentene.
President Biden, som er godt i gang med gjenvalgskampanjen, har gitt uttrykk for sitt syn på den økonomiske situasjonen og spådd at den amerikanske sentralbanken vil sette ned renten:
– Jeg kan ikke garantere det. Men jeg vedder på at rentene kommer til å gå mer ned, for jeg vedder på at den lille organisasjonen som setter rentene, kommer til å sette dem ned, sa han i en tale i Philadelphia nylig.
The bottom line, skriver Yahoo Finance:
– Fed er utformet for å operere uavhengig av politikk, men offentlige uttalelser fra presidenten kan forme markedets forventninger og potensielt påvirke Feds politiske beslutninger indirekte.
En blåkopi av dagens Amerika under Biden
Becker oppsummerer problemet med å fjerne litt av sentralbankens uavhengighet med ett ord: tillit.
Hun nevner fem grunner til at politikerne bør holde fingrene langt unna sentralbanken. Den første er «økt prisvekst».
Det er slemt å si det, men vi kan lure på om økonomen har bodd under en stein de siste tre årene. Scenarioet hun ser for seg skulle Trump bli hersker over sentralbanken er en blåkopi av dagens Amerika under Biden:
– Se for deg et land som sliter med store underskudd, og ikke klarer å betale for drift av sykehus og skoler. Da kan det være fristende å få sentralbanken til å betale dette ved å trykke mer penger.
– Pengetrykking er når sentralbanken produserer mer penger, med mål om å for eksempel stimulere økonomien. Dette kan føre til at prisene løper løpsk, folk får dårligere råd og økonomien i landet kan bli kjørt rett i grøften.
Fire andre grunner til at politikere bør holde seg unna sentralbanken ifølge Becker, er: tap av internasjonal tillit, kortsiktige politiske gevinster, fravær av faglig integritet og interessekonflikter.
Det er jo Biden-administrasjonen i et nøtteskall, og vi kan lure på hvordan venstreorienterte journalister tror utfallet av fire nye år med Joe Biden vil bli. Men det er åpenbart at velferden til USA og dets folk ikke bekymrer aktivistene det minste. De ser heller at landet går til helvete med Joe Biden ved roret, enn fire år til med Trump.
At ikke norske journalister har anstendighet og empati nok til å se at millioner av amerikanere lider under et demokratisk styre og at USA er på rask vei nedover, er ufattelig for oss som fortsatt har store tanker om folket i vårt hjemland. De bryr seg rett og slett ikke, og de vil fortsette sin propaganda og bakvaskelse av Trump og republikanerne til sin døyan dag.
Det er et svik mot folk i Norge som stoler på mainstream-media, og det er et svik mot det amerikanske folk.
Kjøp «Europas underlige død» her.
Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!