Statsråder og delegater fra G7-landene deltar på et klimatoppmøte i Torino den 29. april 2024. Foto: Alberto Gandolfo / LaPresse via AP / NTB.

Energi- og klimaministre fra G7-landene har under et møte i Torino forpliktet seg til «gradvis å eliminere kullkraft i løpet av første halvdel av 2030-tallet eller i en periode som er forenlig med å holde temperatur­stigningen innenfor halvannen grad», melder ANSA.

Gruppen bestående av USA, Canada, Japan, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia skyver altså den tenkte avviklingen av kullkraften helt frem til 2035.

Skjønt kanskje ikke all kullkraften. Det åpnes for at kullkraften kan fortsette med CO2-fangst, og ikke nødvendigvis all CO2-en. Financial Times skriver:

I henhold til nye regler som USA presenterte i forrige uke, må kullkraftverk som planlegger å holde åpent etter 2039, kutte eller fange 90 prosent av sine karbondioksidutslipp innen 2032.

G7 har ikke hørt på NGO-er som ønsker raskere utfasing av kullkraft, blant andre tyske Climate Analytics:

Den ikke-statlige organisasjonen hadde bedt G7-landene om å sette en tidligere utfasingsdato for kullkraft til 2030, og en frist til 2035 for gasskraft.

I mellomtiden er det lite som tyder på at målene G7 setter seg, er realistiske:

G7-medlemmene var ansvarlige for mer enn en femtedel av de globale utslippene i 2021, men ingen av dem var i rute til å nå sine mål for utslippsreduksjoner i 2030.

G7-landene har ellers et smutthull i avtaleteksten, all den tid referansepunktet for oppvarmingen på 1,5 grader i prinsipp kan justeres politisk.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.