Debatten om innvandring og «ultravold» blant unge raser videre i Frankrike etter nok en drapssak som involverer mindreårige. En afghansk migrant og moren hans er satt i varetekt etter at 15-åringen Matisse ble knivstukket.

Ordfører Gil Avérous i Châteauroux, der drapet skjedde, ble i 2021 intervjuet av tv-kanalen RMC. Han kunne da fortelle at de hadde blitt tvunget til å ta imot afghanske migranter fra en teltleir i sentrum av Paris.

I opptaket forteller han at han fikk melding klokken ni om kvelden om at det neste dag ville komme en gruppe afghanske migranter til byen. Myndighetene skulle bryte opp en ulovlig migrantleir på gateplan utenfor Ile de France-prefekturet i Paris og «løste» problemet med å distribuerte migrantene utover i distriktene, uten videre forberedelser eller støttetiltak.

Etter drapet på Matisse var franske medstrømsmedier snare til å formidle at den avdøde gutten hadde kommet med fremmedfiendtlige utsagn til afghaneren. Påstanden skal ha blitt lekket anonymt fra politiet og stammer etter sigende fra innledende avhør av den antatte drapsmannen.

Men ifølge vitner på drapsstedet er påstanden feil.

Kandidat til EU-valget i juni, Marion Maréchal i partiet Reconquête, kritiserer mediene for å tone ned saken og forsøke å fremheve formildende omstendigheter ved drapet for å prøve å likestille drapsofferet med den drapssiktede.

– Ingenting, absolutt ingenting kan forsvare et drap på en ungdom på 15 år, sier Maréchal i videoinnlegget.

Guttene på den drepte ungdommens fotballag kan heller ikke skjønne at han kan ha sagt noe rasistisk.

– Vi spiller i en klubb med folk fra veldig ulike bakgrunner og han har aldri kommet med noe som kan tolkes i den retningen, sier en av lagkameratene til Le Figaro.

– Han var veldig snill og kom overens med alle. Jeg har aldri sett han slåss, sier en en annen, ved navn Wassim.

Den siktede afghaneren er kjent for politiet for to nylige knivran av mobiltelefoner, uten at det har fått noen merkbare konsekvenser for ham.

22. april reiste politiet sin sak mot ham for å ha lurt en ung mann inn i en park ved hjelp av sosiale medier. Der gjennomførte han et bakholdsangrep for å rane til seg mobilen hans ved å presse en kniv mot halsen hans.

Men etter at det fra 2021 ble vanskeligere å fengsle mindreårige i Frankrike, er det eneste virkemiddelet politiet har i slike tilfeller å sette den unge kriminelle under «rettslig kontroll», et rent administrativt tiltak.

I egne innlegg på nettet fremstiller den drapssiktede 15-åringen seg som en gangster og fremstår som aggressiv og godt trent i boksing. Han og familien er alle afghanske statsborgere, men har lovlig opphold i Frankrike.

Gutten som ble drept hadde rent rulleblad og var sønn av et par som driver en populær restaurant i byen. Han var kokkelærling og ville gå i foreldrenes fotspor.

Ifølge vitner til knivdrapet deltok Matisse og den drapssiktede i en uformell rap-konkurranse i nabolaget den skjebnesvangre ettermiddagen. Det oppsto en krangel og afghaneren skal ha blitt sint da han tapte et påfølgende slagsmål.

Han skal så ha gått hjem og hentet kniv, som han filmet og la ut på sosiale medier mens han gikk tilbake til fots og lette etter offeret sitt.

Ifølge vitneutsagn var moren til afghaneren med på slep. Hun gjorde ifølge vitnene som avisen Le Parisien har snakket med ingenting for å roe ned sønnen da de fant Matisse, men fremsto i stedet som «hevngjerrig» og «ustabil».

Matisse satt i baksetet på et gammelt bilvrak sammen med noen andre ungdommer og ble knivstukket flere ganger i overkroppen gjennom vinduet på bilen.

Da han kom seg ut og forsøkte å flykte segnet han om. Den afghanske moren slo da ifølge vitnene gutten i ansiktet mens han lå kritisk skadet på bakken.

– Vi er ikke lenger et land som gir asyl til mennesker, vi er et asyl under åpen himmel, utbrøt redaktør Arthur de Watrigant i tidsskriftet L’incorrect i et program på nyhetskanalen Cnews.

Den tidligere dommeren Georges Fenech sier i et debattprogram at han «kjenner på et stort sinne»:

– 30. september 2021 ble rettsstaten avvæpnet i forhold til mindreårige. Før denne reformen kunne man i det minste fengsle mindreårige i 15 dager. Tenk på dette: 15 dager. 22. april. [datoen da afghaneren gjennomførte sitt siste knivran]. Hvis han hadde blitt buret inn i 15 dager den 22. april hadde ikke dette drapet skjedd.

– Det hviler et meget tungt ansvar på politikerne som er ansvarlige for denne reformen, mer enn på rettsvesenet, sa en opprørt Fenech i opptaket.

Lederen for Reconquête, Éric Zemmour, omtaler drapet som et nytt eksempel på «francocide» med henvisning til at det er franskmenn som myrdes og at den franske kulturen er under angrep.

– Vi har nå en rekke hendelser med drapsofre som befinner seg på feil sted til feil tid. Men nå er dette feile stedet hele Frankrike og den feile tiden er tiden som til enhver tid viser på klokken din. Dette er historien om en republikk som lar barna sine bli myrdet av en kriminell immigrasjonspolitikk, av en uansvarlig straffepolitikk og av ansvarlige i politikk og presse som gjennom sin ideologi og sin feighet tillater at de skyldige får lov til å krysse stier med ofrene sine, sier Arthur de Watrigant.

I en kommentar til drapet på en annen 15-åring i begynnelsen av april, sa borgermester Jean-Marie Vilain i Viry-Châtillon at gatevolden nå omfatter langt flere og langt yngre mennesker helt ned i barneskolealder – og faktisk også i barnehagene.

For to uker siden beordret president Emmanuel Macron statsministeren om å utrede løsninger på det han kalte «voldsom økning i ultravold»

67 prosent av franskmennene er positive til portforbud for unge for å få de bort fra gaten om kvelden og natten. Dette tiltaket er for tiden under utprøving på den franske øyen Guadeloupe.

Innfører portforbud for mindreårige for å stoppe voldsbølge

  • 19. november i fjor ble den unge rugbyspilleren Thomas stukket i hel med kniv av en gruppe gutter med muslimsk innvandrerbakgrunn på en bygdefest i Cépol.
  • 9. april i år ble en 15-åring knivdrept i ghettostrøket La Monnaie i Romans-sur-Isêre. Dette er samme sted de som etterforskes for drapet på Thomas kommer fra.
  • 10. april ble en algerier drept og en annen skadet i Bordeaux da en afghansk asylsøker knivstakk de fordi de drakk alkohol under en islamsk høytid.
  • Natt til 16. april ble 22 år gamle Philippe Coopman slått i hjel med balltre av tre tenåringer på en parkeringsplass nord i Frankrike.

I perioden 2015-2017 var det 120 knivepisoder i gjennomsnitt per dag i Frankrike, ifølge tall fra Observatoire national de la délinquance et des réponses pénales (ONDRP). Nyere tall finnes ikke.

 

Frankrike: Thomas (16) myrdet under blodig knivangrep på landsbyfestival

 

Patriotisk gruppe som reagerte på drapet på Thomas Perotto, blir forbudt


 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag!

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.