En verden der sol- og vindenergi dominerer, vil skape nye vinnere, hevder tyske forskere ved et institutt i Potsdam som forsker på «klimafølger»:
Land som Australia, Chile og Sør-Afrika, som har mye solskinn og lange kyststrekninger der det blåser, vil kunne produsere sol- og vindkraft, og med det også hydrogen, mye billigere enn det som er mulig i Tyskland, anfører forskerne i en artikkel i Nature Energy som er omtalt i nyhetsmagasinet Focus.
I henhold til resonnementet deres vil den kraftkrevende industrien i takt med Energiewende migrere til landene som har disse naturlige fortrinnene, konkluderer forskergruppen ved Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung (PIK), som ledes av Philipp Verpoort.
Det betyr uunngåelig at den mest energikrevende industrien også vil flytte ut av land som Tyskland, der de naturlige fortrinnene mangler, skriver forskerne, som er snare med å legge til at det egentlig er gunstig for alle.
Konsekvensen er at mange energiintensive industrier – som stålindustrien eller deler av den kjemiske industrien – delvis vil flytte ut. «Vi antar at handel og produksjon i energiintensive bransjer vil bli omorganisert på verdensbasis», sier PIK-forsker Falko Ueckerdt. «Produksjonen vil trolig flytte til land som har mye fornybar energi, og bort fra regioner med lite potensial for fornybar energi.»
Dette har imidlertid ikke så mye med «avindustrialisering» å gjøre, mener Ueckerdt: «Dette begrepet er både unøyaktig og misvisende.» I stedet handler det om «de første trinnene i den lange verdikjeden av energiintensive basismaterialer som kan flyttes i henhold til vår studie».
Vi ser begynnelsen på et sprang over i en ny global arbeidsdeling, hevder Ueckerdt.
Den ene delen vil produsere basismaterialene, den andre vil importere dem og bearbeide dem videre. «Utviklingsland med billig tilgang til fornybar energi kan for eksempel bli eksportører og dra nytte av industrialiseringsfordelene», sier Ueckerdt. «Samtidig kan industrialiserte land fokusere på sine økonomiske styrker ved å spesialisere seg på industriaktiviteter som skaper størst økonomisk verdi av den knappe og dyre grønne energien, som for eksempel koking, støping og valsing av høykvalitetsstål fra grønn jernsvamp.»
I så fall gjør det ingenting om Tyskland mister den energikrevende industrien, det kan snarere bli et fortrinn, konkluderer den tyske forskeren.
Potsdam-instituttet ser bort fra at flere land ønsker å beholde industrigrener med strategisk betydning, som for eksempel stålindustrien, og tar det for gitt at verdens energisystemer vil gjennomgå en global omstilling til «fornybar» energi.
I øyeblikket er det mer enn 80 prosent av energien i verden som produseres med kull, olje og gass.
Kjøp «Et varslet energisjokk»!