For første gang er det gjort en kvantitativ analyse av konsekvensene ved utbygging av vindkraft på det norske boligmarkedet. Eier du en bolig nært et vindkraftanlegg må du tåle opptil 15 prosent lavere boligpris.
Dette betyr rundt 450.000 kroner i gjennomsnitt.
For enkelte kan det dreie seg om tap på over millionen.
Størst fall i boligverdiene får de som bor svært tett på vindkraftturbinene. Men selv så langt unna som 6 kilometer er den negative betalingsviljen signifikant, viser studien.
Det betyr at nesten 23.000 boligeiere har solgt sine boliger med en betydelig rabatt. De som ennå ikke har solgt, og studien angir ikke hvor mange boliger totalt som ligger mindre enn 5-6 kilometer unna, sitter med latente verdifall på flere hundre tusen kroner.
Dette skriver Finansavisen.
Kristine Grimsrud, SSB, og Markus Lund Andersen og Henrik Lindhjem, begge fra Menon Economics, står bak studien som omtales i kommende utgave av Samfunnsøkonomen.
De har sett på samtlige 61 vindkraftanlegg som er etablert på land i Norge. Analysen skjer på grunnlag av 230.000 boligtransaksjoner 30 kilometer eller mindre fra vindkraftverk, og dekker perioden 2010-2022.
Document har tidligere skrevet om hvordan dyre fritidsboliger rammes hard av dette.
Det er støy, iskast, visuell forurensning og skyggekast som reduserer verdien på boliger i nærheten av de forhatte vindturbinene.
NVE-undersøkelser påviser gjennomsnittsstøy gjennom døgnet på 45 desibel opptil 800 meter fra turbinene. WHO definerer at vindturbinstøy på over 40 desibel er assosiert med støyplage.
Boligeiere som fraranes hundretusener av kroner får ingen erstatning.
– Det vi i hvert fall må konstatere er at det ikke finnes noen formalisert eller direkte form for kompensasjon til naboene av vindkraftverk, sier Markus Lund Andersen.
– Man har regler om blant annet støysoner, men de som bor i nærheten av vindkraftverk er i liten grad blitt hensyntatt. Og man har ikke tidligere hatt data over hvordan boligverdiene påvirkes av vindkraftverk.
På denne måten overføres verdier fra boligeiere til tungt subsidierte utenlandske vindbaroner, antydes det.
– Det kan man argumentere for. Men gitt at man har riktig beskatning av vindkraftverket, er det ikke nødvendigvis en faktor om eierne er bosatt i utlandet. Denne studien argumenterer for at boligeierne i nærheten av vindkraftverk bør få kompensasjon, men gitt at de får det, bør det ikke ha noen betydning for dem om anlegget er eid fra Norge eller utlandet.
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.