EUs nye pakt på asyl- og migrasjonsfeltet er lite målrettet, kommer ikke til å virke etter hensikten og vil forandre lite på migrasjonskrisen, sier den østerrikske sosiologen og migrasjonsforskeren Gerald Knaus.
Det er overfor den tyske regionale allmennkringkasteren Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) at Knaus feller den knusende dommen over avtalen som EU-parlamentet vedtok onsdag i forrige uke.
Hensikten med asylpakten er at den skal gjøre ulovlig migrasjon til EU vanskeligere, samtidig som unionens medlemsstater blir forpliktet til å fordele byrden med illegale migranter mellom seg.
Men så enkelt blir det ikke, mener Knaus, som sies å ha vært hjernen bak EUs migrasjonsavtale med Tyrkia i 2016, der unionen betalte Tyrkia for adgangen til å returnere ulovlige migranter som var kommet derfra til Hellas.
Han sier til nyhetsprogrammet MDR Aktuell at de som ikke trenger beskyttelse, sannsynligvis kan identifiseres raskere ved yttergrensene. Men det er i dag ennå ikke mulig å returnere folk raskt – og det er ingenting i avtalen som vil gjøre dette raskere.
Det som behøves, er sikre tredjeland som samarbeider med Europa om å overta migrantene, men slike land må tilbys fordeler dersom det skal oppnås noen avtale, sier den østerrikske forskeren, som har vært med på å grunnlegge tenketankene European Council on Foreign Relations (ECFR) og European Stability Initiative (ESI).
Om den nye asylpakten sier Knaus at «EU har født en mus», skriver MDR.
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.