Kontantuttak fra minibank. Foto: Vidar Ruud / NTB
Mer enn åtte av ti svensker, 83 prosent, vil at kontanter skal være betalingsmiddel i fremtiden. Dette er en rekordhøy prosentandel, og fremgår av en ny undersøkelse.
Diskusjonen om å beholde eller fjerne kontanter som betalingsmiddel, har pågått i mange land.
En del offentlige myndigheter tar gjerne til orde for å fjerne kontantene, blant annet for å bukt med den delen av svart økonomi og kriminalitet der kontanter fortsatt er det som gjelder.
Men for mange vanlige innbyggere er det viktig å beholde kontanter. Man ønsker å ha den friheten kontanter gir, og den tryggheten kontante penger innebærer om elektroniske kanaler skulle bortfalle på grunn av krise eller annet.
Dessuten opplever mange at et kontantløst samfunn vil gi myndighetene en total kontroll over innbyggernes økonomi, betalinger og disposisjoner. Noe slikt er det langt fra alle som ønsker seg.
Også i Sverige har dette vært et tema. Der viser det seg at stadig flere vil beholde kontantene. Nå er flertallet så stort, at det vil bli politisk temmelig vanskelig å gjennomføre tiltak i retning av et kontantløst samfunn.
Fria Tider skriver om saken.
Hvert år siden 2018 har Verian, tidligere Sifo, spurt svenskene om de ønsker at kontanter skal forbli en mulig måte å betale på i fremtiden, eller om de ønsker et helt kontantløst samfunn, skriver avisen.
I årets undersøkelse svarer hele 83 prosent av svenskene at de vil beholde kontanter, noe som er rekordhøyt.
Andelen svensker som fortsatt vil ha kontanter i omløp, har økt ganske jevnt siden den første undersøkelsen i 2018, da andelen var nede i 68 prosent.
Svenskene som svarte i undersøkelsen at de ønsker å beholde kontanter, ble også bedt om å oppgi den viktigste årsaken til sitt standpunkt.
51 prosent oppga «Kriseberedskap» som det viktigste argumentet for å beholde kontanter, mens 29 prosent svarte «Valgfrihet».
Også i Norge har temaet vært oppe. Nåværende regjering har imidlertid vært nokså klare på at kontantene skal beholdes her i landet inntil videre. Spesielt for Senterpartiet har dette vært en viktig sak.
Men det skal ikke så mye mer til enn et regjeringsskifte i 2025, før det kan komme nye signaler på dette feltet.
Se artikkel under.
Les også:
Bestill fra Document i dag:
Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!
Husk å støtte Document: