Regjeringens EØS-utvalg ivrer i utredningen som ble fremlagt forleden, for enda større norsk underkastelse overfor EU.
Utvalget mener det haster for Norge å binde seg enda tettere til EUs kraftmarked og anbefaler regjeringen å vedta EUs 4. energimarkedspakke. Norske EU-evangelister mener at med rapporten fra EØS-utvalget kan all Europa-debatt avlyses.
Vi er mange som ser det helt annerledes. Norge har et avklart forhold til EU. Det er fastlagt gjennom to folkeavstemninger at for det norske folk går selvstendighet og nasjonalt selvstyre foran Brussels ønskemål om å innlemme Norge i EU-folden.
På 1990-tallet argumenterte EU-tilhengerne med at det siden folkeavstemningen i 1972 var kommet til en ny og yngre generasjon som hadde et annet Europa-syn enn foregående generasjon. Ungdom på reise hadde skapt en ny Europa-holdning, ble det hevdet. Men folkeavstemningen i 1994 bekreftet avstemningen 22 år tidligere. Og jevnlige meningsmålinger de siste 30 årene har stadfestet at nei-flertallet står seg.
EØS står sterkt i norsk samfunnsliv, men målinger viser sviktende tilslutning. Det er ikke noe sug i befolkningen etter ytterligere EU-dominans – selv om lengslene er sterke i hovedstadens lune salonger. Ola Nordmann ønsker å være herre i eget hus.
Vi innser imidlertid at EØS-avtalen er kommet for å bli, i alle fall i overskuelig tid. Avtalen gir norske eksportører tollfri adgang til EU-markedene, men det har også andre land som Storbritannia, Canada og Sveits – uten noen EØS-avtale. Britene kan f.eks. eksportere bearbeidede fiskeprodukter tollfritt til EU. Det kan ikke Norge.
I stedet for å løpe EUs ærend med ytterligere integrering i den Europa-staten som gradvis tar form, bør norske myndigheter være mer opptatt av å utnytte det handlingsrommet som EØS-avtalen hjemler for å ivareta norske interesser.
Høyre gløder av iver etter å tiltre EUs 4. energimarkedspakke. Det ønsker også Ap-elitene, men partiet får ikke lov av Senterpartiet til å gjennomføre sin innerste EU-vilje. Da revner regjeringsprosjektet. Men hvis Høyre gjenerobrer regjeringskontorene neste høst, vil partiet i tospann med Ap sørge for at vanvittige kraftpriser blir sementert – om ikke for evigheten, så i alle fall lenge nok til å avvikle norsk kraftforedlende industri og øke fattigdommen blant folk med alminnelige inntekter.
EU var en suksess – så lenge en holdt seg til det opprinnelige oppdraget: Å skape forpliktende ordninger hvor landenes økonomi ble så sterkt integrert i hverandre at ny krig, første rekke mellom Frankrike og Tyskland, ble en umulighet.
Men appetitten vokste mens en spiste: EF ble til EU – en union på veien mot et Europas forente stater. EU er ingen suksess. Innvandringspolitikken viser at EU ikke en gang kan forsvare sine grenser mot fremmede. Hvis leserne kjenner til land som ikke klarte å holde uønskede borte, men likevel overlevde i det lange løp, tar vi gjerne mot tips. Det vil være en oppdagelse på linje med Leiv Erikssons møte med Amerika.
EU fabler om å engasjere seg som militær allianse, men EU-landene står bare for 20 prosent av NATO-budsjettet. Storbritannia er Vest-Europas sterkeste militære makt og står utenfor EU. Det er dessuten USA som sikrer vesteuropeisk trygghet.
For ti år siden utgjorde EU-landenes økonomi 91 prosent av USAs. I dag tilsvarer EU bare 65 prosent av USAs økonomi. EU er slik sett ingen suksess. EU er i mange sammenhenger ikke løsningen, men snarere problemet.
Europa var i århundrer den globalt ledende region i verden, men er nå en verdensdel på vei inn i solnedgangen.
Kjøp «Et varslet energisjokk»!