Regjeringer og selskaper som er slappe når det gjelder klimatiltak, bør være bekymret for Den europeiske menneskerettsdomstolens (EMD) avgjørelse mot den sveitsiske regjeringen, skriver Reuters.
Seieren i EMD skaper presedens for domstoler i hele regionen, og forbedrer oddsen for at andre slike saker kan vinne i den øverste domstolen, sier juridiske eksperter.
Erling Marthinsen skrev om dommen på Document denne uken.
I likhet med argumentene til de sveitsiske kvinnene som vant, har det også direkte konsekvenser for sju andre klimasaker som EMD hadde satt på vent i påvente av tirsdagens avgjørelse, det inkluderer to som kan ramme oljeindustrien i Norge, skriver Reuters.
Den ene saken mot Norge hevder at landets beslutning i 2016 om å tildele lisenser for oljeleting i Arktis bryter med menneskerettighetene ved å bidra til utslipp av klimagasser:
They argue that the country’s decision in 2016 to grant oil exploration licenses in the Arctic violates human rights by further committing to the release of planet-warming emissions.
En seier i begge tilfeller kan skape høyere hindringer og kostnader for nye lete- og utvinning prosjekter, sier Laura Houët, partner og medansvarlig i det internasjonale advokatfirmaet CMS. Dette kan til syvende og sist begrense nye olje- og gassprosjekter i Europa.
Det er avgjørende å forstå hva som kan skje med den norske saken og andre saker som er under behandling, sier Houët:
A victory in either case could create higher hurdles and costs for new exploration/extraction projects. This could ultimately limit new oil and gas projects across Europe.
Understanding what might happen with the Norwegian case, and others that are pending, is crucial, Houët said.
Norges klima- og miljøminister, Andreas Bjelland Eriksen (Ap) sier at regjeringen hans vurderer domstolens avgjørelse mot Sveits. I 2022 ba Norge EMD om å avvise søksmålet om arktisk olje, og viste til Norges rolle som stabil energileverandør midt under krigen i Ukraina:
In 2022, Norway had asked the ECtHR to dismiss the Arctic oil lawsuit brought by NGOs, citing its role as a stable energy supplier amid the war in Ukraine.
Equinor og Aker BP, Norges to største petroleumsprodusenter, har begge fått letetillatelser i Barentshavet. Aker BP svarte ikke umiddelbart på en forespørsel om kommentar. Equinor ønsket ikke å kommentere saken, skriver Reuters.
Equinor and Aker BP, Norway’s two-largest petroleum producers, have both won exploration permits in the Barents Sea. Aker BP did not immediately respond to a request for comment. Equinor declined to comment.
Ifølge International Association of Oil & Gas Producers kommer klima-søksmålene i tillegg til en rekke andre utfordringer som Europas industri står overfor, blant annet komplisert lovgivning og høye energikostnader.
Når du legger klimasøksmål og slike avgjørelser til listen, bidrar det sannsynligvis ikke til å gjøre Europa mer attraktivt for investorer, sier en talsmann for industrigruppen.
When you add climate litigation and such rulings to the list, it probably doesn’t help improve Europe’s attractiveness for investors, a spokesperson for the industry group said.
Saksøkerne i sakene mot Norge sa at de følte seg oppmuntret av EMDs dom mot den sveitsiske regjeringen, og at dommen var et tegn på at også deres saker kunne vinne frem.
Den sveitsiske dommen bør sende rystelser gjennom den internasjonale olje- og gassindustrien,sier Andrew Kroglund, som leder Besteforeldrenes klimakampanje, som har anlagt et av søksmålene.
Det andre søksmålet mot Norge ble anlagt av de ideelle organisasjonene Greenpeace Nordic og Natur og Ungdom.
Den tredje menneskerettighetssaken, der det hevdes at Tysklands klimaplaner er utilstrekkelige, er også basert på den sveitsiske saken, sier Jürgen Resch fra den ideelle organisationen Deutsche Umwelthilfe, som anla søksmålet på vegne av ni tenåringer og voksne.
Andre saker utfordrer klimapolitikk og -avtaler i Tyskland, Italia og flere titalls andre europeiske stater. Noen av sakene fokuserer på de spesifikke skadene de mener at myndighetenes passivitet har påført dem, skriver Reuters. En sak gjelder en mann med en medisinsk tilstand som saksøker Østerrike fordi han får problemer med bevegeligheten når temperaturen overstiger 30 grader Celsius.
Tom Cummins, som er partner i det britiske multinasjonale advokatfirmaet Ashurst, sa at dette kommer til å få stor innvirkning på de andre sakene som er til behandling i EU-domstolen.
Alle disse sakene bygger på de samme bestemmelsene og de samme juridiske teoriene om statens og myndighetenes ansvar, sier advokat Sam Hunter-Jones i det ideelle advokatfirmaet Client Earth.
Kjøp «Europas underlige død» her.
Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!