For første gang siden andre verdenskrig plasserer Tyskland militære tropper permanent utenfor egne grenser.
Brigaden skal telle rundt 4800 soldater og 200 sivilforsvarstropper, ifølge Euronews.
De første fortroppene kom denne uken til Litauen for å gjøre i stand for mottak av flere soldater. Hele den komplette brigaden skal være fullt operativ til 2027.
Litauen har felles grense med den russiske semi-eksklaven Kaliningrad, noe som betyr at NATO-soldater nå står med direkte tilgang til den russiske grensen.
Litauen deler også grense med Moskva-allierte Belarus (Hviterussland) i sørøst, der russerne har satt ut taktiske atomvåpen.
Denne siste opptrappingen i grensetraktene mellom Europa og Russland kommer kort tid etter at Emmanuel Macron luftet muligheten for å sende franske tropper inn i Ukraina.
Ifølge den tyske forsvarsministeren Boris Pistorius kommer troppeforflytningen som direkte svar på Russlands aggressjon mot Ukraina. Han var i Vilnius tidligere denne uken for å signere avtalen med sin litauiske kollega Arvydas Anusauskas.
– Med denne krigsklare brigaden tar vi lederansvar på NATOs østflanke. Farten i dette prosjektet viser klart at Tyskland har forstått de nye realitetene i sikkerhetssituasjonen, sa Pistorius til nyhetsbyrået AP.
I mars i år sendte Tyskland, etter mye politisk drakamp, de første 18 stridsvognene av typen Leopard 2 til Ukraina. I alt har Berlin lovet bort 80 Leopard 2 og 88 Leopard 1-stridsvogner.
I dag, torsdag 11. april, annonserte Boris Pistorius en plan for å strømlinjeforme og omorganisere Tysklands millitærkommando som en del av innsatsen for å gjøre det tyske forsvaret «krigsklart».
Forbundskansler Olof Scholz gikk i 2022 inn for å få pengebruken i det tyske forsvaret opp på NATO-målsetningen om to prosent av brutto nasjonalprodukt. Han satte opp en øremerket budsjettpost på 100 milliarder euro for å modernisere Bundeswehr, skriver Euronews.