Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap).  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) forkaster det såkalte klimasøksmålet som seks portugisiske ungdommer anla mot Norge og over 30 andre land.

En gruppe svært «klimaengasjerte» ungdommer fra Portugal gikk rettens vei for å tvinge Norge, Storbritannia, Russland, Sveits, Tyrkia, Ukraina og samtlige EU-land til å innfri sine klimaforpliktelser.

Saken endte opp i menneskerettsdomstolen, men der ble den forkastet.

Norges regjering er tilfreds med utfallet, melder NTB:

– Det er i tråd med Norges syn. Norge skal etterleve føringene som Den europeiske menneskerettsdomstolen gir, også i de sakene som ikke gjelder Norge direkte, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) til NTB.

– Vi må nå lese dommene grundig for å se hvilken begrunnelse domstolen har og hva de eventuelt innebærer for Norge. Jeg vil understreke at vi også har en klar forpliktelse til å følge opp på hjemmebane, legger han til.

Gikk rettens vei

Ungdommene mener både nåværende og framtidige virkninger av klimaendringene, som de tilskriver de innklagede landene, bryter menneskerettighetene deres.

De viser da særlig til hetebølger, skogbranner og skogbrannrøyk som de mener påvirker deres liv, velvære, psykiske helse og hjem.

Siden det meste av dette baseres på udokumenterte påstander, politisk motiverte påfunn og til dels rene myter, ville mange sett det som ytterst oppsiktsvekkende om et slikt søksmål skulle ført frem.

Hoppet over rettsinstanser i eget land

Vanligvis går et søksmål gjennom alle rettsinstanser i eget land før det til slutt kan klages inn for EMD, men i dette tilfellet hoppet Portugal over domstolene.

Kjennelsen kan ikke ankes, men saken kan bli sendt tilbake til en nasjonal domstol.

Tre klimasaker har vært oppe i retten. Utfallet har faktisk gått i ulike retninger.

Retten avviste et søksmål til en tidligere borgermester mot Frankrike, men Den europeiske menneskerettighetsdomstolen slo fast at Sveits har brutt menneskerettighetene etter at landet ble dømt i en sak reist av en seniorkvinneforening i landet.

Dette blir neppe siste gang slike saker bringes inn for retten.

Klimaaktivistene spekulerer i at de før eller senere treffer på en dommer som er «på deres parti», og ikke synes det er så nøye med bevisgrunnlaget.

Les også: 

Den svenske staten saksøkt av klima­ekstremistisk ungdom med Thunberg i spissen

 

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.