Mekler Carl Petter Martinsen (t.h.), hos Riksmekleren, Siri Bergh fra NHO (t.h.) og forhandlingsleder, Christian Justnes fra Fellesforbundet (t.v.) under mekling i lønnsoppgjøret for byggfagene hos Riksmekleren i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB
Minuttene tikker ned mot fristen for meglingen mellom partene i byggebransjen. Blir ikke partene enige, blir det storstreik med over 16.700 bygningsarbeidere.
Mange vil mene at det absolutt siste den pressede byggenæring nå trenger, er en streik. Det vil gjøre livet enda vanskeligere for en bransje som har slitt lenge, med sviktende boligmarked og sviktende oppstart av nye prosjekter.
Men nå kan det faktisk gå mot en slik strek, og det av det mer omfattende slaget.
Hos Riksmegleren er man oppriktig bekymret:
– Det enkle svaret er at det står mye igjen. Det er masse å arbeide med her, både når gjelder økonomi og en del andre spesifikke spørsmål. Men vi er godt i gang, og partene har arbeidet godt, sier mekler Carl Petter Martinsen hos Riksmekleren til NTB tirsdag kveld knappe to timer før meglingsfristen.
NTB-Fredrik Moen Gabrielsen melder som saken.
16.700 bygningsarbeidere går ut i streik onsdag hvis meglingen ikke kommer i mål. Meglingsfristen er ved midnatt.
Og det et ligger an til en lang kveld, anslår mekleren.
– Ja, jeg tror jeg må kunne si det. Det er vel få muligheter til å komme i land før fristen slik det ser ut nå, sier Martinsen.
– Ikke gitt opp
Men partene har mange ting på bordet som det jobbes med, og megleren er optimistisk over å skulle klare å unngå storstreik.
– Optimist må man alltid være. Det er jeg også i denne meglingen. Det er mange temaer og innfløkte, kompliserte spørsmål som er ganske langdryge å få tygget igjennom.– Vi har ikke gitt opp å komme fram til en samlet løsning for alt meklingen omfatter. Men mengden av spørsmål er egentlig på det nåværende tidspunkt det sentrale. Vi har masse å jobbe med.
900 bedrifter
Mange pustet lettet ut da partene i frontfaget søndag kom til enighet nesten 20 timer på overtid. En samlet ramme på 5,2 prosent skal sikre økt kjøpekraft, hvis beregningene som ligger til grunn, er korrekte.
Se artikkel under.
Det var derfor grunn til å tro at andre, også i byggfaget, ville legge seg på dette, og raskt bli enige.
Men slik har det ikke gått.
Nå står byggfagene for tur, og det viser seg at utgangspunktet fra frontfaget kan bli vanskelig.
Byggebransjen har sett fallende etterspørsel, økte renter og dyrere materialer sette preg på aktiviteten de siste årene, skriver E24. Salget av nye boliger og igangsettinger hadde den svakeste februarmåneden som er målt.
Mandag startet den tvungne meglingen mellom Fellesforbundet og NHO Byggenæringen hos Riksmekleren, hvor fristen altså går ut ved midnatt natt til onsdag.
Streikeuttaket er fordelt på nesten 900 bedrifter. I tillegg til lønn og etter- og videreutdanning, er det en avtale som regulerer arbeids- og reisetid et viktig tema i forhandlingene.
Det er flere store entreprenører som rammes av streik om partene ikke blir enige, blant annet Veidekke, Peab og Skanska.
Les også:
Unngikk streik: Parat og Norsk Industri enige etter mekling 22 timer på overtid
Bestill fra Document i dag:
Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!
Husk å støtte Document: