Regjeringen skal lansere strategi mot desinformasjon neste år. – Skadepotensialet er stort, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap).
Under ledelse av Jaffery skal regjeringen sørge for å styrke befolkningens motstandskraft mot desinformasjon.
Jaffery mener at nordmenn generelt har høy tillit til det hun beskriver som et bredt mediemangfold. Dessuten har Norges befolkning en høy utdannelse, noe som gjør oss mer motstandsdyktig mot såkalt desinformasjon.
Som Demokratene i USA er også Ap-statsråden bekymret for manglende tillit til demokratiske valg.
– Utviklingen de siste årene, og særlig gjennombruddet for kunstig intelligens, har gjort det mulig å spre desinformasjon raskere og til flere enn tidligere. Skadepotensialet er stort hvis noen lykkes i å skape mistillit og uro, eller for eksempel sår tvil om demokratiske valg, sier Lubna Jaffery i en pressemelding.
– Svaret på utfordringen er ikke å kneble ytringer, men å styrke den offentlige samtalen.
Hvis målet er å ikke kneble ytringer, så er det grunn til å stille spørsmål om hvorfor vi da trenger lover mot hatefulle ytringer (§ 185).
Strategien mot desinformasjon skal følge opp Ytringsfrihetskommisjonens innspill, og skal blant annet se på følgende:
* Utvikle en mediepolitikk som bidrar til at mediene er i stand til å oppfylle sitt samfunnsoppdrag også i fremtiden.
Antistatlige overbevisninger anses trolig ikke som en del av medienes samfunnsoppdrag.
* Bidra til å styrke den kritiske medieforståelsen i befolkningen, slik at folk blir i stand til å selv vurdere hvorvidt informasjon, bilder og video er troverdige.
Her bidrar jo allerede Faktisk.no med å fremme de «korrekte» meninger, slik de største norske mediene vurderer det.
* Sikre en kraftfull oppfølging av de store plattformselskapene og deres påvirkning på det norske ordskiftet.
Norge vil trolig lydig følge EUs regler som truer sosiale medier med kraftige bøter hvis de tillater ytringer maktapparatet ikke liker å bli stående på plattformene.
* Bidra til mer kunnskap om hvordan desinformasjon spres i Norge og i hvilken grad det får konsekvenser for det norske ordskiftet.
Mange vil nok mene at regimemediene bidrar sterkt med desinformasjon om temaer som innvandring, islam, klima, Israel og LGBTQ-ideologi. For ikke å snakke om alle løgnene vi ble fortalt under pandemien.
Men dette er trolig akseptert desinformasjon, ifølge våre myndigheter.