Norske utlendingsmyndigheter har opprettet sak mot ca. 350 pakistanere som mistenkes for å ha fått urettmessig opphold i Norge ved å utgi seg for afghanere, som lett får asyl – det avslører NRK-journalist Tormod Strand.
Er du afghaner, er sjansen stor for at du, på grunn av de vanskelige forholdene i hjemlandet, får asyl eller en annen form for opphold i Norge. Er du derimot pakistaner, er sjansen svært liten.
Dette er bakteppet for at en del pakistanske statsborgere har gitt seg ut for være fra nabolandet Afghanistan når de har søkt asyl i Norge.
Noen av sakene gjelder personer som har vært opp mot tjue år i Norge. For å drive denne formen for asyljuks, kreves det grundig arbeid:
Ikke bare lyves det om hvilket land de er fra. For at historiene skal framstå troverdige, må de også gi falske opplysninger om navn, fødselsdato, familierelasjoner og bakgrunn. Det forklarer enhetsleder i UDI, Camilla Torgersen.
– Personene det gjelder, har derfor fått tillatelser i Norge på uriktig grunnlag og identitet. Flere har også fått norsk statsborgerskap på en uriktig identitet. Når de kommer hit, sier også mange at de ikke har relasjoner i Norge eller andre europeiske land. Dette viser seg ofte å ikke stemme, sier Torgersen.
Misbruket oppdages først etter lang tid.
Mistanke om juks i disse sakene oppdages først etter at personen har vært i Norge i flere år, forklarer UDI. Det kan skje i forbindelse med at personen søker om familiegjenforening eller at det kommer inn tips.
Men det viser seg vanskelig for norske utlendingsmyndigheter å komme til bunns i sakene, noe som må gjøres i Pakistan, der korrupsjonen er massiv og det er enkelt å skaffe seg falske dokumenter.
Strand skriver at nye norske regler også kompliserer verifiseringsarbeidet i Pakistan, uten at det er helt klart hvordan, og grunnen til det er manglende åpenhet fra Utenriksdepartementet (UD):
Det er nettopp dette arbeidet med å verifisere, eller å undersøke om opplysninger er riktige, som nå nærmest har stoppet opp i nesten et år. Årsaken er en ny instruks for arbeidet med verifisering på utenriksstasjonene. Den kom i første versjon i april i fjor og i en ny versjon nå i februar.
Men hva som står i denne nye instruksen, som vil gjøre verifisering vanskeligere, er det ikke lett å få full innsikt i. Årsaken er at UD overfor NRK har unntatt å offentliggjøre flere av de mest interessante avsnittene i dokumenter om instruksen.
Strand har likevel fått vite hva i instruksen som er unndratt offentlighet:
«Gjennom sommeren 2023 konkluderte ambassaden i Islamabad med at man på grunn av den nye instruksen ikke kunne opprettholde tidligere praksis for verifisering av identiteter». Og: «Spesialutsendingen jobber for å finne nye metoder for å verifisere informasjon om identiteter som er i tråd med instruksen.»
Metodene man ikke lenger kan bruke, ser ut til å omfatte eksterne kilder og underkilder.
Men norske utenriksmyndigheter er ikke meddelsomme overfor NRK, og unnlater å besvare spørsmål i svarene på henvendelser, opplyser Tormod Strand.
Resultatet er uansett at saker der man mistenker juks, står i stampe hos UDI.