Forsvarssjef Eirik Kristoffersen. Foto: Heiko Junge / NTB
Høyre er klare for å forhandle om den nye langtidsplanen for Forsvaret. Forsvarssjef Eirik Kristoffersen roser planen, mens Offisersforbundet mener mannskapssituasjonen er et uløst problem.
Fredag la regjeringen frem sin nye langtidsplan for Forsvaret. Den har vært imøtesett med interesse fra mange hold, og det har vært store forventninger knyttet til et lovet løft.
Document omtalte planen tidligere fredag, og skrev blant annet:
Til sammen skal staten bruke 1624 milliarder på forsvar fram til 2036.
– Denne planen er et historisk løft for Forsvaret og innebærer en betydelig styrking av samtlige forsvarsgrener, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
Se også artikkel under.
Reaksjonene fra det politiske miljøet og fra forsvaret lot ikke vente på seg, og de er så langt nokså positive.
NTB melder om saken.
Høyre var raskt på banen:
– Planen som er presentert, gir et godt grunnlag for forhandlinger i Stortinget. Den bygger på gjeldende langtidsplan og de retningsvalgene som er tatt, og den viderefører og forsterker satsingene. Vi vil gå grundig gjennom helheten i forslaget og må se nærmere på den konkrete innretningen, innfasingen og finansieringen, sier utenriks- og forsvarskomiteens leder, Ine Eriksen Søreide (H).
Hun sier at de blant annet vil være opptatt av hvilke umiddelbare og konkrete tiltak regjeringen foreslår for å beholde personell og utdanne og ansette flere, som er det de mener haster mest.
Mangler folk
Nettopp personell-aspektet vil for mange være det som skurrer i planen.
For samtidig som Forsvaret i dag sliter med personellmangel i så å si alle avdelinger og grener, legges det opp til endringer som krever nettopp betydelig flere mannskaper.
Det skal opprettes nye avdelinger og det skal anskaffes store mengder nytt materiell. Det vil være nødvendig med tusenvis av nye soldater, mange med høy, spesialisert kompetanse.
Her konkurrerer Forsvaret med det øvrige arbeidslivet, der både økonomiske betingelser og vilkår for øvrig ofte er mer fristende enn hva Forsvaret til nå har kunnet tilby.
Spørsmålet er hvordan alle disse nye mannskapene skal rekrutteres, og hva som skal gjøres for å stanse den personellavgangen Forsvaret per i dag opplever.
Basert på det siste punktet, vil mange si at det er mye ønsketekning og litt mindre realisme knyttet til det som er lagt frem fra Støres regjering.
Dette påpekes også helt konkret av Offisersforbundet, og det blir raskt et spørsmål om lønn og ytelser.
Offisersforbundet: – Rekruttering er største utfordring med langtidsplanen
Forsvarets evne til å rekruttere og beholde personell fremstår som den største utfordringen i regjeringens forsvarsplan, ifølge Norges offisers- og spesialistforbund.
Frem mot 2036 vil regjeringen ha 4.600 flere vernepliktige, 13.700 flere reservister og 4.600 flere ansatte i Forsvaret, skriver NTB.
Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) sier at regjeringens forslag til hvordan Forsvaret kan skaffe nok folk ikke er strekker til.
– Her vil også andre prosesser og tiltak, særlig knyttet til lønn og pensjon, være avgjørende for om man vil lykkes, skriver forbundet i en pressemelding.
Også hovedorganisasjonen YS mener regjeringen ikke har gode nok planer for å sikre det mannskapet som trengs.
– Regjeringen skal ha skryt for en markant styrking av Forsvaret, men vi ser ingen virkningsfulle grep for å snu flukten av personell, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud i en pressemelding.
Forsvarssjefen: –Ambisiøs plan
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier at regjeringens forsvarsplan er i tråd med hans fagmilitære råd.
– Regjeringen har lagt fram en ambisiøs langtidsplan for forsvarssektoren som foreslår en omfattende styrking av Forsvaret, skriver Kristoffersen i langtidsplanen.
Også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) bemerket at planen er i tråd med fagmilitære utredninger.
– Vi har ikke sjekket side for side, men hovedretningen om å styrke alle grenene i tråd med situasjonen vi er i, det er ivaretatt, sa Støre på pressekonferansen.
Han svarte imidlertid ikke på spørsmålet fra NTB om hva Forsvaret og Forsvarskommisjonen har bedt om, men som regjeringen ikke har prioritert.
Les også:
Forsvaret styrkes med 600 milliarder. Får fem nye fregatter, fem ubåter
Bestill fra Document i dag:
Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!
Husk å støtte Document: