Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB
Næringsminister Vestre kan ikke love noen snarlig endring av de høye lederlønningene i statlige selskaper. Disse lønningene har vært gjenstand for mye kritikk.
Høye, til dels skyhøye, lederlønninger i statlige virksomheter har ført til omfattende kritikk, både fra andre partier og ikke minst fra fagbevegelsen.
Nå svarer næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) på kritikken, men han vil ikke love noen snarlig endring.
NTB melder om saken.
– Det tar tid å endre disse systemene, sa næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) da han møtte i Stortingets spørretime onsdag.
Spørretimen onsdag gikk som planlagt, til tross for en mye omtalt bombetrussel mot Stortinget og stort politioppbud utenfor.
Inne i salen konfronterte SV-leder Kirsti Bergstø næringsministeren med at store statlig eide selskaper som Equinor og Telenor har gjort grep for å omgå regjeringens innstramninger i reglene for lederlønninger, slik Dagens Næringsliv har omtalt.
Lederne i disse selskapene er fortsatt svært høyt betalt, og dette ser ut til å vedvare.
Fra nyttår i år må nemlig selskapene begrunne det særskilt dersom topplederne øker lønnen mer enn de øvrige ansatte. Bonusene til topplederne får heller ikke overstige 25 prosent av fastlønnen. For å omgå dette har toppledelsen i flere selskaper fått økt grunnlønn fra nyttår.
– Er slike grep i tråd med intensjonen i innstramningene? spurte Bergstø.
Vestre ville imidlertid ikke gå inn i de konkrete sakene.
– Det blir viktig å vurdere om dette har vært vellykket eller ikke når vi får oversiktene fra alle selskapene gjennom våren, sa han.
Han legger til at det er for tidlig å konkludere.
Næringsministeren lovet å være tydelig overfor selskapene og styrene dersom det viser seg at noen av dem ikke har forholdt seg til de nye innstramningene.
– Det er litt for tidlig å fastslå hvordan dette er blitt gjennomført i praksis. Vi må huske at det her er innarbeidede rettigheter og inngåtte gyldige avtaler, sa han.
Hans svar oser ikke av vilje til å gjøre noe med de forhold som kritiseres, og det er antagelig noe fagbevegelsen merker seg med en viss frustrasjon.
Les også:
NHO-sjefen: – Høye lederlønninger og millionbonuser hadde en pris
Bestill fra Document i dag:
Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!
Husk å støtte Document: