Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. AP Photo/Francisco Seco)

Prisveksten i Tyrkia var på hele 68,5 prosent i mars. Det vitner om et land med en økonomi på vei mot stupet.

De seneste inflasjonstallene i Tyrkia er dårlig nytt for landets president Erdogan. Fra mars i fjor til mars i år har prisene økt med nær 70 prosent, 68,5 ble det eksakte tallet.

NTB-AFP-TT melder om saken.

Dette skjer til tross for omfattende renteøkninger.

Rentekomiteen i landets sentralbank vedtok forrige måned å sette renten opp fra 45 til 50 prosent. Økningen ble fulgt av en uttalelse som viste til dårlige utsikter framover for prisstigningen.

Men effekten har uteblitt, det kom ingen nedgang i den tyrkiske inflasjonen i mars.

Den årlige prisveksten endte dermed på 68,5 prosent, sammenlignet med en vekst på 67 prosent måneden før, viser tall fra Tyrkias statistikkbyrå.

Selv om oppgangen var noe mindre enn det markedene hadde ventet, er det fortsatt den femte måneden på rad med økt inflasjon i Tyrkia.

En ørliten strime av håp finnes i at det samtidig er  en liten nedgang i prisveksten på månedsbasis, fra 4,5 prosent i februar til 3,2 prosent i mars.

Men dette er uansett tall som får Tyrkia til å fremstå som et tredje verden-land, og langt fra den nasjonen som har snakket om å bli med i EU og være et økonomisk lokomotiv i sin region.

President Erdogan har ofte erklært et mål om at Tyrkia skal ha en lederrolle i den muslimske verden. Det forutsetter trolig en velsmurt og fungerende økonomi, ikke en økonomi som mer bærer preg av å være på vei mot stupet.

For landets befolkning betyr dette at sparepengene er i ferd med å gå tapt, og penger mister verdi i hverdagen. I en slik situasjon baserer folk seg seg mer og mer på en slags bytte-økonomi seg i mellom, slik man ser blant annet i Venezuela.

Samtidig blir Tyrkia i økende grad uinteressant for investorer fra andre land.

For presidenten er dette rett og slett et svært dårlig skussmål for hans første år i den nye presidentperioden han sikret seg ved valget i fjor.

Flertallet av et lands velgere vil alltid sette stabil og trygg økonomi som noe det absolutt viktigste på listen over hva de er opptatt av.

Her har åpenbart Erdogan feilet stort, og gjort seg sårbar for grupper i landet som nok kunne tenkt seg en annen president og et annet styre.

 

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.