Langfredag var det tradisjonen tro korsvandring mange steder i landet. Så også i Trondheim, der en stor flokk på vel 100 personer vandret med det store korset fra Vår Frue kirke til Nidarosdomen. Godt passet på av politiet, ifølge arrangørene.

– Vi leste bibeltekstekstene, som hører langfredag til. Vi sang salmer, som betonet budskapet for langfredag. Vi ba bønner for byen vår, alle som bor her og for de som tjener byen på forskjellig vis. En veldig fin stund for alle fremmøtte.

Under hele vandringen hadde vi følge av politiet, på grunn av det økte trusselnivå mot kristne og kristne arrangementer denne påsken. Det er flott at politiet gjør slike forebyggende tiltak, samtidig som deres nærvær blir en veldig konkret påminnelse om alle våre kristne søsken rundt om i verden, for hvem trusler og fare for liv er en del av hverdagen ene alene fordi de er kristne. Må vi aldri glemme de i våre bønner, skriver Trondheim kristne råd på Facebook.

Våre kirker er mulige terrormål

Det er bare noen dager siden Politiets sikkerhetstjeneste (PST) varslet at norsk politi skal være bevæpnet i påsken, og at kirker og kristne forsamlingssteder ble ansett som mulige terrormål i påsken.

Det var ikke første gangen.

Norsk politi ble bevæpnet påsken 2017, etter at islamske terrorister hadde bombet kirker i Egypt. Pluss at den utviste, men ikke utsendte asylanten Rakhmat Akilov ved inngangen til påsken det året, kapret en lastebil og meide ned en folkemengde i Stockholm. 14 ble alvorlig skadet i terrorangrepet, og fem ble drept. Blant annet 11 år gamle Ebba Åkerlund.

IS truer med terror mot kristne og jøder

IS er dessuten frempå igjen, og som alle må ha fått med seg, så finnes terrorister av det slaget spredt utover hele Vest-Europa nå, etter tiår med storstilt innvandring fra de land hvor grunnlaget for denne ideologien hersker.

Talsmann Abu Hudhayfah al-Ansari sier i en nylig kunngjøring at ramadan er jihad-måneden og oppfordrer muslimer til å angripe kristne og jøder i Europa, USA og Israel. Han oppfordret spesielt «ensomme ulver» til å slakte kristne og jøder i hopetall.

Flere korsvandringer i dag

Så langt har påsken gått fredelig for seg i Norge, og vi må håpe det fortsetter sånn.

Blant annet har det i dag vært korsvandring i Levanger i Nord-Trøndelag, hvor syv menigheter var sammen om korsvandringen gjennom byen. Og i Stavanger hvor blant annet Metodistkirken, St. Svithun katolske menighet, Anglican congregation in Stavanger og Den Norske Kirke samarbeidet om vandringen. De skrev:

«En vandring gjennom byen der vi minnes Jesu lidelsesvandring og ber for mennesker som lider i dag. Vandringen starter ved St Svithun kirke i St. Svithunsgt. 8,og avsluttes i Metodistkirken, der det vil være åpen kirke.»

Korsvandringen i Trondheim endte i Nidarosdomen, hvor korset ble lagt ned foran det store sølvkrusifikset i nasjonalhelligdommen. Skjermdump fra Facebook.

Også korsvandrerne i Trondheim kom trygt frem til Nidarosdomen, hvor de etter ni stopp med bibellesing, salmer og bønner underveis, kunne legge ned påskekorset foran det 2,6 meter høye sølvkrusifikset på korsalteret i nasjonalhelligdommen. Krusifikset består av rent sølv, og var en gave fra norsk-amerikanere i anledning Olavsjubileet i 1930, det vil si det store 900-årsjubileet for kristningen av Norge.

Sølvkrusifikset er ment å være et minne om et syv fot høyt sølvkors som i middelalderen stod midt i katedralen, og som var skjenket av St. Olavs søstersønn, Guttorm Gunnhildsson. Guttormkorset forsvant i forbindelse med reformasjonen.

Sølvkrusikfikset ble utformet av Wilhelm Rasmussen (1879-1965) og utført av gullsmed David-Andersen i Oslo.

Vandringen i Trondheim ble avsluttet med bønn ved korsalteret og orgelmeditasjon, ifølge arrangørene.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.