Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp). Foto: Javad Parsa / NTB
Minst seks personer er drept med det som trolig er lovlig anskaffede våpen i Norge i år. Nå mener Høyre og SV justisministeren må vurdere å stramme inn.
Våpen i privates hender er igjen blitt et tema i offentligheten her i landet.
Det er et tema som dukker opp med jevne mellomrom. Tidligere har denne diskusjonen ført til en stegvis innstramming av muligheten til å besitte våpen. Blant annet ble det slutt på at alle tilknyttet Heimevernet fikk ha beredskapsvåpen hjemme, og det ble vanskeligere å få kjøpt jaktvåpen, eksempelvis hagler.
Nå er det klart for en ny runde, melder NTB, og det er Høyre og SV som går i bresjen for initiativet denne gangen:
– Regjeringen må gå inn og se på om våpenloven må skjerpes. Forslagene fra våpenlovutvalget må absolutt ses på og vurderes på nytt, sier justispolitisk talsperson Sveinung Stensland i Høyre til TV 2.
Det vises til aktuelle drapssaker som har preget mediene, der våpen er brukt.
Både i trippeldrapssaken i Nes i januar og i trippeldrapssaken på Torpo forrige helg var den antatte gjerningspersonen et nært familiemedlem av de drepte og brukte jaktvåpen med lovlig våpentillatelse.
Det er krav om legeattest man mener kan gjøre situasjonen bedre og tryggere.
I dag er det ikke krav om legeerklæring for å få våpentillatelse, og heller ingen plikt for helsepersonell til å melde fra dersom pasienter de behandler gir grunn til bekymring fordi de har våpentillatelse, med mindre det er en akutt fare for liv og helse. Mye av dette foreslo våpenlovutvalget å endre på i 2012.
– Drapene vi har sett den siste tiden, gjør det nødvendig at politikerne kommer på banen og ser på hva vi kan gjøre for å forhindre flere drap. Da er det naturlig at vi ser på disse forslagene på nytt, sier SVs justispolitiske talsperson Andreas Sjalg Unneland.
Fra regjeringens side er man nokså vag. Senterpartiets justisminister er klar over at hennes grunnfjell av velgere, folk i distriktene, ikke ivrer etter nye våpenrestriksjoner her i landet:
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) minner om at sakene fortsatt er under etterforskning.
– Sakene er fortsatt under etterforskning. Det er derfor også for tidlig å si om de konkrete sakene er grunnlag for endring i for eksempel våpenloven. På generelt grunnlag er både vold i nære relasjoner og psykiatri prioriterte områder for regjeringen i arbeidet med å forebygge tap av liv, sier hun.
Også i mange andre vestlige land, eksempelvis USA, er våpenlovene et tilbakevendende stridstema i politikken. Tradisjonelt er det Republikanerne som forsvarer en liberal våpenlov, mens Demokratene ønsker den strammet inn.
I utgangspunktet har USA et vesentlig mer liberalt syn på rett til både å eie og bære våpen enn det man har i de fleste europeiske land.
Les også:
Bestill fra Document i dag:
Husk å støtte Document: