Den finske regjeringen har fremmet et lovforslag om at innvandrere skal kunne stoppes ved grensen og nektes både innreise og asyl.
Det er dog noen forutsetninger som må være til stede før den foreslåtte loven trer i kraft, skriver Yle.
- Loven gjelder i maksimalt én måned av gangen.
- Det kreves en trussel mot Finlands suverenitet eller nasjonale sikkerhet.
- Det må være konstatert at ingen andre midler er tilstrekkelige for å garantere sikkerheten.
Ifølge lovforslaget er det opp til regjeringen og presidenten å avgjøre når kriteriene er oppfylt.
Bakgrunnen for loven er Russlands forsøk på å bruke migranter til å påvirke Finland. I fjor krysset noen asylsøkere grensen til Finland. Tidligere har Russland ikke tillatt folk å krysse grensen uten ordentlige reisedokumenter. Det var også tegn på at Russland tiltrakk seg og hjalp asylsøkere med å komme til Finland. Antallet mennesker så ut til å øke.
Finland har holdt sine grenseoverganger mot Russland stengt siden november. Bakgrunnen var at Russland tillot migranter fra land som Syria, Irak og Somalia å slippe frem til finske grenseoverganger, mange på sykkel.
Russian authorities are bringing migrants from Iraq, Syria, Somalia and other countries to the border between Finland and Russia.
The Finnish Border Guard Service reports that 35 migrants have already arrived at the Salla checkpoint. This is one of the two checkpoints where you… pic.twitter.com/pMCX2emRpY
— NEXTA (@nexta_tv) November 20, 2023
Møter kraftig kritikk
Forslaget har ikke overraskende blitt kraftig kritisert av venstreorienterte organisasjoner, og beskyldes for å bryte med flere internasjonale avtaler og «menneskerettigheter», som Yle oppsummerer slik:
- Retten til å søke asyl.
- Forbud mot kollektive utvisninger.
- Retten til liv.
- Forbud mot tortur.
- Rettslig beskyttelse.
Det er vanskelig å se hvordan man bryter mot et forbud mot kollektive utvisninger siden asylsøkerne etter loven tross alt ikke vil befinne seg i Finland. Å nekte adgang er ikke det samme som utvisning.
Hva torturen består i, er også noe vanskelig å forstå.
Folkerettsekspert Elina Pirjatanniemi sier lovforslaget er et brudd på menneskeverdet ved å instrumentalisere mennesker for fiendtlige politiske formål.
– Å skyve mennesker tilbake over grensen uten en rettferdig prosess er også å utnytte disse menneskene som rene verktøy, i stedet for mennesker med menneskeverd.
Polen, Latvia og Litauen har allerede gjennomført lignende tiltak, etter at Hviterussland i 2021 sendte store grupper migranter fra Midtøsten over grensene til EU.
Den europeiske menneskerettsdomstolen behandler for tiden flere saker mot Polen, Latvia og Litauen.
Les også: