Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) har i et brev til EU-kommisjonen bedt unionen om å endre sitt utslippsregnskap for CO2, slik at fangst og lagring av CO2 som er en del av det naturlige kretsløpet, teller med i medlemslandenes oppfyllelse av sine «klimaforpliktelser».
Det melder Teknisk Ukeblad (TU) mandag.
Norge er formelt ikke medlem av EU, men er gjennom deltagelsen i EUs indre marked via EØS-avtalen pålagt å følge unionens regler på svært mange samfunnsområder. På grunn av Norges «klimasamarbeid» med EU har vårt land dermed innført det samme regelverket som unionen når det gjelder ambisjoner om å redusere utslippene av klimagasser.
For unionen teller det imidlertid ingenting i forsøket på å nå utslippsmålene dersom et medlemsland (formelt eller de facto som Norge) fanger og lagrer CO2 som er en del av naturens kretsløp – altså det som involverer biomasse og ikke fossile energikilder.
For Norge er dette kinkig, all den tid prosjekter for karbonfangst og -lagring (CCS) i Norge også tar sikte på å fange og lagre «biologisk CO2».
TU skriver:
Norge har lagt til grunn at karbonfjerning fra Langskip skal bidra til et utslippskutt på mer enn 1 million tonn frem til 2030.
Dette er summen av årlige negative utslipp fra de to fangstanleggene i prosjektet:
Ved det planlagte CO2-fangstanlegget på avfall til Hafslund Oslo Celsio, vil halvparten av CO2-en stamme fra biologisk avfall, med 200.000 tonn per år over fire år.
Også i det påbegynte anlegget til sementfabrikken Heidelberg Materials Brevik er det snakk om 60.000 tonn per år over fem år.
Den norske «klimasjefen» klager sin nød over EUs regelverk:
– Det vil gjøre det mer krevende for oss å nå utslippsbudsjettet vi har i klimasamarbeidet med EU. Det har vi til nå regnet med at vi kan, og vi vil dermed få enn større jobb med å finne andre utslippskutt som kan dekke opp for dette, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen, til TU.
Han understreker at de allerede har lagt en opptrappingsplan for CO2-avgiften og varslet at de skal komme med krav og forbud for ulike typer utslippskilder de kommende årene.
– Så det er ikke bare å trylle fram nye utslippskutt, poengterer han.
I 2030 skal utslippene være redusert med 55 prosent, et i praksis uoppnåelig mål som ingen fagfolk tror på, noe politikere derimot er programforpliktet til.
Med mindre EU-kommisjonen endrer reglene i norsk favør, blir Norges «klimamål» enda mer uoppnåelige.
Problemstillingen er ikke ny, og den lå allerede på bordet hos Bjelland Eriksens forgjenger Sveinung Rotevatn i 2020.
Den norske regjeringen satser tungt på CCS, og har investert milliarder i prosjektet «Langskip», som er under bygging og ventes å være ferdig i 2025. Men med dagens regler vil altså ikke prosjektet fullt ut hjelpe Norge med å fremstå som best i EU-klassen.
Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!